Ekspresowe Raffaello Na Herbatnikach

by - 5/20/2021 12:00:00 AM

Bardzo szybkie do przygotowania ciasto, dosłownie 30 minut i gotowe. Zrobiłam je w trakcie przygotowywania obiadu, ciasto już po krótkim schłodzeniu ma mięciutkie herbatniki i można je zajadać, ale najlepsze będzie oczywiście po dłuższym pobycie w lodówce gdyż masa trochę stężeje :)









Składniki na kwadratową blaszkę
  • 1 litr mleka może być też napój sojowy, kokosowy itp
  • 100 g cukru
  • 2 budynie waniliowe po 40 g jeden
  • 100 g masła
  • 100 g białej czekolady
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 120 ml śmietanki 30 %
dodatkowo:
  • około 500 g herbatników
  • kwaśny dżem ewentualnie
  • wiórki na wierzch

1. W 200 ml mleka mieszamy proszki budyniowe, a pozostałą część zagotowujemy z cukrem.
Gdy się zagotuje zdejmujemy z palnika i wlewamy pozostałe 200 ml, stawiamy z powrotem na palik i gotujemy jak normalny budyń.
Kiedy się zagotuje dodajemy wiórki kokosowe, pokrojone na kawałeczki masło oraz białą czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia się tych dwóch ostatnich składników (możemy to robić na wyłączonej kuchence)
Na koniec wlewamy zimną śmietankę i miksujemy wszystko. 
Masa ma być ciepła a nawet gorąca !

2. Na dno blaszki wykładamy 16 herbatników, na nie dajemy pierwszą porcję masy równo rozprowadzając, następnie znów 16 herbatników ( i w tym momencie możemy położyć dżem i zrobić to przed każdym kładzeniem kremu) na to znów masa i tak do wykończenia aż zostanie nam na górze ciasta sama masa którą na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi. 
Kiedy ciasto lekko przestygnie przykrywamy je folią i chowamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Smacznego !

 po 2 godzinach od zrobienia



Źródło Tutaj

Podobne Posty

12 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych