Ekspresowe Raffaello Na Herbatnikach
Bardzo szybkie do przygotowania ciasto, dosłownie 30 minut i gotowe. Zrobiłam je w trakcie przygotowywania obiadu, ciasto już po krótkim schłodzeniu ma mięciutkie herbatniki i można je zajadać, ale najlepsze będzie oczywiście po dłuższym pobycie w lodówce gdyż masa trochę stężeje :)
Składniki na kwadratową blaszkę
- 1 litr mleka może być też napój sojowy, kokosowy itp
- 100 g cukru
- 2 budynie waniliowe po 40 g jeden
- 100 g masła
- 100 g białej czekolady
- 200 g wiórków kokosowych
- 120 ml śmietanki 30 %
dodatkowo:
- około 500 g herbatników
- kwaśny dżem ewentualnie
- wiórki na wierzch
1. W 200 ml mleka mieszamy proszki budyniowe, a pozostałą część zagotowujemy z cukrem.
Gdy się zagotuje zdejmujemy z palnika i wlewamy pozostałe 200 ml, stawiamy z powrotem na palik i gotujemy jak normalny budyń.
Kiedy się zagotuje dodajemy wiórki kokosowe, pokrojone na kawałeczki masło oraz białą czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia się tych dwóch ostatnich składników (możemy to robić na wyłączonej kuchence)
Na koniec wlewamy zimną śmietankę i miksujemy wszystko.
Masa ma być ciepła a nawet gorąca !
2. Na dno blaszki wykładamy 16 herbatników, na nie dajemy pierwszą porcję masy równo rozprowadzając, następnie znów 16 herbatników ( i w tym momencie możemy położyć dżem i zrobić to przed każdym kładzeniem kremu) na to znów masa i tak do wykończenia aż zostanie nam na górze ciasta sama masa którą na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi.
Kiedy ciasto lekko przestygnie przykrywamy je folią i chowamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Smacznego !
po 2 godzinach od zrobienia
Źródło Tutaj
12 comments
Robiłam kiedyś, pyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne i proste :)
UsuńJestem ciekaw jak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńSmakuje tak że szybko znika ;)
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńUlubione ciasto mojego męża. W sumie dawno nie robiłam mu raffaello
OdpowiedzUsuńJest pyszne ;)
Usuńzjadłabym sobie takie
OdpowiedzUsuńJest pycha ;)
UsuńPychotka 😊
OdpowiedzUsuńDokładnie tak ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.