Ciasto Drożdżowe Pod Pierzynką Serową

by - 4/29/2021 12:01:00 AM

Pyszne, proste i jak smakuje. Zjedzone w dwa dni i już myślę o kolejnym ;)








Składniki na tortownicę o śred 22 cm:

  • 180 g przesianej, mąki pszennej, tortowej
  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
  • 1/3 szkl cukru (razem z 2 łyżkami waniliowego)
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko kl M
  • szczypta soli
  • kilkanaście kropel esencji waniliowej
  • 30 g roztopionego masła i ostudzonego

Pierzynka z twarogu:
  • 200 g twarogu kremowego np. Mój ulubiony
  • 1 żółtko z jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki budyniu waniliowego w proszku bez cukru

Kruszonka:
  • 1/2 szkl mąki pszennej tortowej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru


1. Zagniatamy kruszonkę i chowamy do zamrażalki.
2. Do miski przesiewamy mąkę.
3. Robimy dołek i wkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10- 20 minut do ruszenia drożdży.
4. Po tym czasie kiedy widać że drożdże się "napuszyły" i zapieniły wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, esencję waniliową, wlewamy masło/olej i miksujemy wszystko do połączenia się składników. Ciasto jest dość rzadkie i będzie się trochę nawijać na haki miksera.
Wymieszane ciasto odstawiamy pod przykryciem (pod ściereczką) do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 h
5. W tym czasie ucieramy twaróg z żółtkiem, cukrem i budyniem.
6. Po wyrośnięciu znów krótko miksujemy ciasto, a następnie wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Następnie wykładamy cieniutkimi warstwami ser tak aby nie zatopił się w ciasto następnie posypujemy kruszonką i odstawiamy do lekkiego podrośnięcia na 15-20 minut.
Jeśli zostanie Wam kruszonka to ją zamroźcie, będzie na drugie ciasto ;)

8. Po lekkim  podrośnięciu wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stop (góra-dół) bez termoobiegu. Pieczemy przez około 50 minut do suchego patyczka i zrumienienia kruszonki.

Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika po 5 minutach wykładam ciasto z papierem na kratkę aby odparowało i szybciej ostygło, po ostygnięciu polewamy lukrem. Smacznego !

Podobne Posty

9 comments

  1. drożdżowe uwielbiam pod każdą postacią, a Twoje wygląda mega apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, drożdżowe chyba z każdym dodatkiem smakuje :)

      Usuń
  2. Fantastyczne! Porywam kawałek do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie drożdżówki, najczęściej z owocami, z serem jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z owocami też u mnie najczęściej, ale z serem jest przepyszne ;)

      Usuń
  4. Uwielbiam to połączenie, drożdżowe i ser.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych