Szybka Zupa Warzywna
Bardzo smaczna i pożywna zupa którą przygotujecie nawet zimą z mrożonych warzyw. Ja zazwyczaj robię ją na pierwsze danie gdy na drugie robię np. racuchy czy placuszki.
Składniki na 2 osoby:
- około 1,2 litra bulionu/wody
- mrożone warzywa (fasolka szparagowa, kalafior, brukselka, brokuł)
- 3 średnie ziemniaki
- 1 marchew
- 1/2 korzenia pietruszki
- kawałek selera
- 7 centymetrowy kawałek pora
- 3 łyżeczki suszonej mieszanki warzyw
- sól, pieprz
- 2-3 łyżeczki posiekanego koperku
dodatkowo:
- 2 łyżeczki masła
- 1/2 łyżeczki mąki
1. Ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę kroimy w kostkę oprócz pora i wrzucamy na gotującą się wodę/bulion, dodajemy por, suszone warzywko, solimy, pieprzymy i gotujemy przez około 10-15 minut tak aby ziemniaki i marchew się podgotowały trochę.
2. Kiedy warzywa się podgotują, dodajemy teraz mrożone warzywa, doprawiamy jeszcze do smaku i gotujemy tak aby warzywa były dość miękkie.
3. Następnie robimy taką niby zasmażkę, masło roztapiamy w rondelku, następnie dodajemy mąkę i podsmażamy przez 1-2 minutki, następnie zdejmujemy z ognia i dolewamy do zasmażki 1 chochelkę zupy ale bez warzyw, mieszamy i wlewamy do zupy, na koniec dodajemy natkę koperku i gotujemy jeszcze około 5 minut. Smacznego !!
Ps. Oczywiście smak, gęstość oraz czas dostosujcie do waszych upodobań.
12 comments
Lubię takie zupy pełne warzyw!
OdpowiedzUsuńMy też właśnie takie najbardziej lubimy :)
UsuńDawno nie robiłam, dzięki za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo i życzę smacznego :->
Usuńlubię bardzo takie zupy
OdpowiedzUsuńSą naprawdę smaczne więc nie dziwie się ;)
UsuńCzęsto gotuję takie zupy :)
OdpowiedzUsuńJa też tak nam smakują :)
UsuńMniami zupka warzywna ;)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńPyszna zupa i do tego szybka do przygotowania
OdpowiedzUsuńDziękuje ^_^
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.