Szybka Zupa Warzywna

by - 4/27/2021 12:01:00 AM

Bardzo smaczna i pożywna zupa którą przygotujecie nawet zimą z mrożonych warzyw. Ja zazwyczaj robię ją na pierwsze danie gdy na drugie robię np. racuchy czy placuszki.






Składniki na 2 osoby:
  • około 1,2 litra bulionu/wody
  • mrożone warzywa (fasolka szparagowa, kalafior, brukselka, brokuł)
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • kawałek selera
  • 7 centymetrowy kawałek pora
  • 3 łyżeczki suszonej mieszanki warzyw
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżeczki posiekanego koperku
dodatkowo:
  • 2 łyżeczki masła
  • 1/2 łyżeczki mąki

1. Ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę kroimy w kostkę oprócz pora i wrzucamy na gotującą się wodę/bulion, dodajemy por, suszone warzywko, solimy, pieprzymy i gotujemy przez około 10-15 minut tak aby ziemniaki i marchew się podgotowały trochę. 
2. Kiedy warzywa się podgotują, dodajemy teraz mrożone warzywa, doprawiamy jeszcze do smaku i gotujemy tak aby warzywa były dość miękkie.
3. Następnie robimy taką niby zasmażkę, masło roztapiamy w rondelku, następnie dodajemy mąkę i podsmażamy przez 1-2 minutki, następnie zdejmujemy z ognia i dolewamy do zasmażki 1 chochelkę zupy ale bez warzyw, mieszamy i wlewamy do zupy, na koniec dodajemy natkę koperku i gotujemy jeszcze około 5 minut. Smacznego !!


Ps. Oczywiście smak, gęstość oraz czas dostosujcie do waszych upodobań.

Podobne Posty

10 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych