Podhalańskie Bombolki

by - 2/09/2021 12:10:00 AM

Bombolki to podhalańskie drożdżowe ciasteczka które po upieczeniu polewamy roztopionym masłem z miodem. Po upieczeniu przypominają mini pączusie lub pączki pieczone. Wypróbujcie koniecznie !








Składniki na 1 blaszkę z drobnymi moimi zmianami:

zaczyn:
  • 18 g drożdży
  • 1/3 szkl ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
ciasto:
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka cukru zwykłego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 20 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 1 jajko kl L
do polania:
  • 20 g masła
  • 1 i 1/2 łyżki miodu

1. Z podanych składników robimy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry.
3. Oddzielamy białko od żółtka, żółtko dodajemy do mąki a z białka ujmujemy łyżeczkę-dwie do późniejszego smarowania bombolków a resztę wlewamy do miski z mąką.
4. Wyrośnięty zaczyn również dodajemy do miski i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło. Wyrabiamy dotąd aż ciasto będzie odchodzić od miski, będzie lekko lepiące.
5. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 1 cm i wycinamy małą szklanką lub kieliszkiem kółka o śred 4-5 cm


Następnie odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia do podrośnięcia na około 20-30 minut.

Przed wyrośnięciem

Po wyrośnięciu

6. Po wyrośnięciu smarujemy je pozostawionym białkiem.
 Bombolki pieczemy w 180 stop. przez około 15-20 minut do ze złocenia.



7. W garnuszku roztapiamy masło z miodem i odstawiamy.
8. Upieczone bombolki przekładamy na talerze i zakrywamy folią aluminiową aby zmiękły na 10 minut.
9. Kiedy zmiękną polewamy je obficie roztopionym masłem z miodem i zajadamy. Smacznego !



Przepis pochodzi z Tej książki

Podobne Posty

10 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom