Podhalańskie Bombolki
Bombolki to podhalańskie drożdżowe ciasteczka które po upieczeniu polewamy roztopionym masłem z miodem. Po upieczeniu przypominają mini pączusie lub pączki pieczone. Wypróbujcie koniecznie !
Składniki na 1 blaszkę z drobnymi moimi zmianami:
zaczyn:
- 18 g drożdży
- 1/3 szkl ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
ciasto:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka cukru zwykłego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 20 g masła roztopionego i ostudzonego
- 1 jajko kl L
do polania:
- 20 g masła
- 1 i 1/2 łyżki miodu
1. Z podanych składników robimy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry.
3. Oddzielamy białko od żółtka, żółtko dodajemy do mąki a z białka ujmujemy łyżeczkę-dwie do późniejszego smarowania bombolków a resztę wlewamy do miski z mąką.
4. Wyrośnięty zaczyn również dodajemy do miski i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło. Wyrabiamy dotąd aż ciasto będzie odchodzić od miski, będzie lekko lepiące.
5. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 1 cm i wycinamy małą szklanką lub kieliszkiem kółka o śred 4-5 cm
Przed wyrośnięciem |
Po wyrośnięciu |
6. Po wyrośnięciu smarujemy je pozostawionym białkiem.
Bombolki pieczemy w 180 stop. przez około 15-20 minut do ze złocenia.
7. W garnuszku roztapiamy masło z miodem i odstawiamy.
8. Upieczone bombolki przekładamy na talerze i zakrywamy folią aluminiową aby zmiękły na 10 minut.
9. Kiedy zmiękną polewamy je obficie roztopionym masłem z miodem i zajadamy. Smacznego !
Przepis pochodzi z Tej książki
10 comments
Super podhalańskie pączki ;)
OdpowiedzUsuńTak, trzeba podkreślić że to prawie pączki ;) :D
UsuńCiekawa propozycja na tłusty czwartek :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :D
UsuńObłędnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, są naprawdę smaczne zwłaszcza świeże :-)
UsuńNo takich jeszcze nie jadłam! :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować ^_^
Usuńświetne są
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci :*
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.