Pączki Pieczone Metodą Tangzhong

by - 2/04/2021 12:01:00 AM

Bułeczki te swoja puszystość zawdzięczają japońskiej  metodzie Tangzhong która polega na podgrzaniu do 65 stop mieszaniny wody, mleka i mąki. Tak powstała pasta nadaje pączkom puszystość i lekkość, a lukier i skórka powodują, że pączki smakują wyśmienicie, prawie jak te smażone ;)











Składniki na około 14 pączków

Tangzhong:
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki
Zaczyn:
  • 1/2 szkl mleka
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
Ciasto:
  • 2 i 1/2 szkl mąki (350 g)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko kl L
  • szczypta soli
  • 50 g masła roztopionego i ostudzonego
Dodatkowo:
  • do nadzienia marmolada różana
  • około 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka pomarańczowa




Tangzhong 

1. Mleko, wodę i mąkę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy. w czasie podgrzewania rózgą/trzepaczką mieszamy cały czas, aż wszystko zgęstniej, nie zagotowujemy tylko podgrzewamy ! ! Następnie odstawiamy do przestygnięcia.

Zaczyn

2. W ciepłym mleku z cukrem umieszczamy drożdże, mieszamy do rozpuszczenia się ich i odstawiamy aby zaczyn wyrósł.


Ciasto

3. W misie umieszczamy składniki na ciasto oprócz roztopionego masła !
4. Następnie dodajemy Tangzhong oraz wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dolewamy masło.
Robot wyrabiał ciasto z około 5-7 minut. Ciasto w konsystencji jest lekko klejące. Tak wyrobione odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia lub dłużej.
5. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i wałkujemy na dość gruby placek, wycinamy z niego szklanka koła. Na każde kółko nakładamy po łyżce marmolady, szczelnie zalepiamy i odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
6. Wyrośnięte pączki pieczemy w 180 stopniach przez około 20-25 minut

7. Wystudzone pączki polewamy lukrem cytrynowym i posypujemy skórką pomarańczową. Smacznego !



Podobne Posty

15 komentarze

  1. Bardzo zaciekawił mnie ten przepis, nie słyszałam o takich słodkościach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo zaciekawił mnie ten przepis, nie słyszałam o takich słodkościach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już kolejny przepis robię z wykorzystaniem tej metody, polecam Ci wypróbować, ciasto staje się niezwykle puszyste i lekkie :)

      Usuń
  3. O kurczątko ale ciekawy pomysł, ja też w tym roku piekłam pączki ale w tradycyjny sposób.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych