Początkiem tego tygodnia obchodziliśmy rocznicę ślubu z mężem, o dziwo już albo dopiero 7 i postanowiłam jakimś słodkim akcentem uczcić ten dzień. Jako że nie jestem utalentowana w kierunku tortów to na przekór postanowiłam upiec tort : D
Może nie jest to ósmy cud świata w wyglądzie, ale w smaku myślę że jest naprawdę dobry i naszym zdaniem naprawdę przypomina białe michałki.
Oczywiście jego słodycz dostosujcie do siebie, wielkość też bo są na innych stronach przeliczniki foremek i łatwo jest wszystko wyliczyć na swoja wielkość blaszki no i oczywiście modyfikujcie do woli bo przepisy są po to aby nie tylko je biernie odtwarzać, ale też modyfikować :)
Składniki na tortownicę o śred 16 cm
Biszkopt:
Może nie jest to ósmy cud świata w wyglądzie, ale w smaku myślę że jest naprawdę dobry i naszym zdaniem naprawdę przypomina białe michałki.
Oczywiście jego słodycz dostosujcie do siebie, wielkość też bo są na innych stronach przeliczniki foremek i łatwo jest wszystko wyliczyć na swoja wielkość blaszki no i oczywiście modyfikujcie do woli bo przepisy są po to aby nie tylko je biernie odtwarzać, ale też modyfikować :)
Składniki na tortownicę o śred 16 cm
Biszkopt:
- 2 jajka kl L
- 1/3 szkl mąki
- 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szkl cukru
- 1 łyżka oleju
- kilka kropel esencji waniliowej
Krem Michałkowy:
- 300 ml śmietanki 30 lub 36 %
- 1 i 1/2 szkl mleka w proszku
- 50 g białej czekolady
- 125 g mascarpone
- 100 g orzeszków ziemnych, podprażonych i posiekanych drobno
- cukier puder do smaku
- 1-2 łyżki rumu lub kilka kropel esencji rumowej
Żelka Borówkowa:
- 200 g borówek
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru (ale lepiej posmakować i dodać według swojego smaku)
- 1 czubata łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
- kilka borówek do dekoracji
- perełki cukrowe
- wódka do nasączenia biszkoptu lub słaba herbata odrobina cytryny
- 1 łyżeczka sproszkowanej aronii do zabarwienia rozetek (kupuje w biedronce firmy goBIO)
Biszkopt
1. Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę (miksujemy przez około 4 minuty) następnie dodajemy przesiane maki oraz esencję waniliową i olej. Mieszamy delikatnie i przekładamy do blaszki (obręczy) nie posmarowanej, jedynie dno wykładamy papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy w 180 stop przez około 25 minut.
Upieczony odkładamy do ostudzenia, ostudzony wyjmujemy z blaszki, jeśli ma górkę to go odwracamy.
Żelka
2. Żelatynę namaczamy w około 20 ml zimnej wody. Borówki blendujemy na gładko, zagotowujemy z cytryna i cukrem, zdejmujemy z gazu i dodajmy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia się jej. Talerzyk głęboki lub inny pojemnik o średnicy mniejszej niż tort wykładamy folia spożywczą i wylewamy masę borówkową, po ostudzeniu wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia np. na noc.
Krem Michałkowy
3. Śmietankę przelewamy do garnka i doprowadzamy prawie do wrzenia, następnie zdejmujemy z gazu i dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia, następnie wsypujemy mleko w proszku i miksujemy aby nie było grudek, odstawiamy do ostudzenia a następnie chowamy do lodówki na co najmniej 5 godzin lub na noc.
4. Następnego dnia wyjmujemy krem z lodówki i ubijamy do zesztywnienia, pod koniec dodajemy mascarpone, cukier do smaku i posiekane orzechy.
Złożenie tortu
5. Biszkopt przekrawamy na trzy blaty i nasączamy alkoholem (możemy też nasączyć biszkopt słabą herbatą z cytryną)
6. Na dno foremki lub obręczy wykładamy pierwszy blat biszkoptu smarujemy go odrobiną kremu i wykładamy na niego żelkę borówkową, przykrywamy taka ilością kremu aby go nie było widać, nakładamy drugi biszkopt i kolejna porcje kremu tak około 1 cm. Odkładamy na bok 3-4 łyżki do zrobienia rozetek na torcie. Resztą kremu smarujemy wierzch i boki tortu.
7. Do pozostawionej reszty kremu dodajemy sproszkowana aronię lub barwnik fioletowy (ja nie używam w mojej kuchni żadnych sztucznych barwników nawet za cenę wyglądu, tylko naturalne) mieszamy, przekładamy do szprycy i szprycujemy rozetki które dekorujemy borówkami i złotymi kuleczkami. Tort chowamy do lodówki na 3-4 godziny aby krem stężał a całość przeszła smakami. Smacznego !
Źródłem inspiracji była Ta strona
12 comments
alez ten tort wygląda fantastycznie!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie ^_^
UsuńPyszny i piękny torcik :-)Moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńJaki cudny kochana. Z pewnością jest pyszny :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko, był pyszny :D
UsuńPiękny i nic więcej nie trzeba tu pisać :)
OdpowiedzUsuńChciałabym umieć robić takie cuda.
Dziękuje ślicznie, do perfekcji jeszcze mu brakuje, ale cieszę się że tort się podoba :) Polecam tą stronkę, wszystko fajnie rozpisane i wytłumaczone i pomysłów na torty akademiatortu.pl :)
UsuńWspaniały tort :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci :D
UsuńIdealny na urodziny, wygląda pięknie.
OdpowiedzUsuńTak, może być na urodziny i dziękuję za miły komentarz :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.