Tort Biały Michałek Z Żelką Borówkową

by - 9/04/2020 12:01:00 AM

Początkiem tego tygodnia obchodziliśmy rocznicę ślubu z mężem, o dziwo już albo dopiero 7 i postanowiłam jakimś słodkim akcentem uczcić ten dzień. Jako że nie jestem utalentowana w kierunku tortów to na przekór postanowiłam upiec tort : D
Może nie jest to ósmy cud świata w wyglądzie, ale w smaku myślę że jest naprawdę dobry i naszym zdaniem naprawdę przypomina białe michałki.
Oczywiście jego słodycz dostosujcie do siebie, wielkość też bo są na innych stronach przeliczniki foremek i łatwo jest wszystko wyliczyć na swoja wielkość blaszki no i oczywiście modyfikujcie do woli bo przepisy są po to aby nie tylko je biernie odtwarzać, ale też modyfikować :)
















Składniki na tortownicę o śred 16 cm

Biszkopt:

  • 2 jajka kl L
  • 1/3 szkl mąki
  • 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szkl cukru
  • 1 łyżka oleju
  • kilka kropel esencji waniliowej
Krem Michałkowy:
  • 300 ml śmietanki 30 lub 36 %
  • 1 i 1/2 szkl mleka w proszku
  • 50 g białej czekolady
  • 125 g mascarpone
  • 100 g orzeszków ziemnych, podprażonych i posiekanych drobno
  • cukier puder do smaku
  • 1-2 łyżki rumu lub kilka kropel esencji rumowej
Żelka Borówkowa:
  • 200 g borówek
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru (ale lepiej posmakować i dodać według swojego smaku)
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
  • kilka borówek do dekoracji
  • perełki cukrowe
  • wódka do nasączenia biszkoptu lub słaba herbata odrobina cytryny
  • 1 łyżeczka sproszkowanej aronii do zabarwienia rozetek (kupuje w biedronce firmy goBIO)

Biszkopt

1. Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę (miksujemy przez około 4 minuty) następnie dodajemy przesiane maki oraz esencję waniliową i olej. Mieszamy delikatnie i przekładamy do blaszki (obręczy) nie posmarowanej, jedynie dno wykładamy papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy w 180 stop przez około 25 minut.
Upieczony odkładamy do ostudzenia, ostudzony wyjmujemy z blaszki, jeśli ma górkę to go odwracamy.

Żelka

2. Żelatynę namaczamy w około 20 ml zimnej wody. Borówki blendujemy na gładko, zagotowujemy z cytryna i cukrem, zdejmujemy z gazu i dodajmy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia się jej. Talerzyk głęboki lub inny pojemnik o średnicy mniejszej niż tort wykładamy folia spożywczą i wylewamy masę borówkową, po ostudzeniu wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia np. na noc.


Krem Michałkowy

3. Śmietankę przelewamy do garnka i doprowadzamy prawie do wrzenia, następnie zdejmujemy z gazu i dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia, następnie wsypujemy mleko w proszku i miksujemy aby nie było grudek, odstawiamy do ostudzenia a następnie chowamy do lodówki na co najmniej 5 godzin lub na noc.
4. Następnego dnia wyjmujemy krem z lodówki i ubijamy do zesztywnienia, pod koniec dodajemy mascarpone, cukier do smaku i posiekane orzechy.


Złożenie tortu

5. Biszkopt przekrawamy na trzy blaty i nasączamy alkoholem (możemy też nasączyć biszkopt słabą herbatą z cytryną)
6. Na dno foremki lub obręczy wykładamy pierwszy blat biszkoptu smarujemy go odrobiną kremu i wykładamy na niego żelkę borówkową, przykrywamy taka ilością kremu aby go nie było widać, nakładamy drugi biszkopt i kolejna porcje kremu tak około 1 cm. Odkładamy na bok 3-4 łyżki do zrobienia rozetek na torcie. Resztą kremu smarujemy wierzch i boki tortu.
7. Do pozostawionej reszty kremu dodajemy sproszkowana aronię lub barwnik fioletowy (ja nie używam w mojej kuchni żadnych sztucznych barwników nawet za cenę wyglądu, tylko naturalne) mieszamy, przekładamy do szprycy i szprycujemy rozetki które dekorujemy borówkami i złotymi kuleczkami. Tort chowamy do lodówki na 3-4 godziny aby krem stężał a całość przeszła smakami. Smacznego !




Źródłem inspiracji była Ta strona

Podobne Posty

12 comments

  1. alez ten tort wygląda fantastycznie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny i piękny torcik :-)Moje smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki cudny kochana. Z pewnością jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny i nic więcej nie trzeba tu pisać :)
    Chciałabym umieć robić takie cuda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje ślicznie, do perfekcji jeszcze mu brakuje, ale cieszę się że tort się podoba :) Polecam tą stronkę, wszystko fajnie rozpisane i wytłumaczone i pomysłów na torty akademiatortu.pl :)

      Usuń
  5. Idealny na urodziny, wygląda pięknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, może być na urodziny i dziękuję za miły komentarz :D

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych