Pełnoziarniste, Migdałowe Ciasto Z Marcepanem I Czerwoną Porzeczką
Ciasto wychodzi słodziutkie więc jest idealne do kawy lub gdy mamy napad słodkiego, ale żeby nie było za słodko to co jakiś czas pojawia się nuta kwaskowatości w postaci czerwonej porzeczki ;)....... i uwaga to na dole to nie jest zakalec, jest to marcepan który opadł na dno ciasta.
Składniki na blaszkę 17 x 17 cm:
Składniki na blaszkę 17 x 17 cm:
- 1 jajko kl L
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szkl mąki migdałowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl mleka
- 60 g roztopionego masła
- około 60-70 g marcepanu
- 3 łyżki czerwonej porzeczki
- starta deserowa, czekolada na wierzch
1. Jajko miksujemy z mlekiem i cukrem.
2. Dodajemy obie maki z proszkiem do pieczenia oraz roztopione masło, wszystko razem ucieramy na gładką konsystencję.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką, przekładamy ciasto. Marcepan rwiemy na kawałki i delikatnie układamy na cieście (on się zatopi i będzie albo w środku albo na dnie ciasta) następnie posypujemy czerwona porzeczką.
Pieczemy w 190 stop przez około 30-35 minut do suchego patyczka (oczywiście starajmy się wbijać nie w owoce i nie w marcepan ;)
Na jeszcze ciepłe ciasto ścieramy czekoladę deserową. Smacznego !!
12 comments
Dawno nie piekłam z czerwoną porzeczką a to ciasto kusi. :)
OdpowiedzUsuńJest słodkie ale bardzo smaczne, nieśmiało, ale zachęcam do wypróbowania przepisu ;)
Usuńpysznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńCzęstuję się :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :D
UsuńWygląda bardzo smacznie i takiego ciasta jeszcze nie jadłam :) dziś robię dyniowe ;)
OdpowiedzUsuńDyniowe tez nie długo muszę upiec, bo aura do tego idealna :-)
UsuńWygląda smakowicie. Ja nie mam szczęścia do wypieków
OdpowiedzUsuńDziękuję :) I trzymam kciuki aby zła passa w wypiekach się skończyła i od tej pory zawsze się udawały ^_^
UsuńTakiego ciacha jeszcze nie robiłam, pyszne :-)
OdpowiedzUsuńSłodziutkie, ale pyszne :p
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.