Ciasto Śliwkowe Z Orzechami I Czekoladą

by - 9/11/2020 12:30:00 AM

Przepis na proste ciasto ucierane z kwintesencją jesiennych darów czyli śliwek i orzechów laskowych. Kto wpada na kawałek ? Zapraszam :)










Składniki na tortownicę o średnicy 20-22 cm:
  • 125 g  masła 
  • 1 szkl cukru brązowego
  • 1 szkl mąki pszennej tortowej
  • 160 g zmielonych orzechów laskowych
  • 3 jajka
  • 500 g śliwek
  • 40 g posiekanej, deserowej lub gorzkiej czekolady
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia



1. Śliwki myjemy i wypestkujemy. Cztery śliwki kroimy na ćwiartki, resztę w kawałki.
2. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając ucierania.
Mąkę mieszamy z orzechami i proszkiem do pieczenia, partiami wsypujemy do utartej masy i miksujemy do połączenia.
3. Następnie dodajemy pokrojone śliwki bez tych czterech które wcześniej pokroiliśmy na ćwiartki oraz czekoladę, mieszamy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Na wierzchu układamy pozostałe śliwki skórką do dołu.

Ciasto pieczemy w 180-190 stop. przez około 1 godzinę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!

Podobne Posty

9 comments

  1. Pyszne ciacho :-)z dodatkiem orzechów to już w ogóle mega !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, czasami orzechy w cieście robią dużą robotę ;)

      Usuń
  2. Hej, czy orzechy mają być zmielone na "mąkę" czy mają być wyczuwalne grudki ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie! Na pewno chętnie wykorzystam przepis i zrobię takie ciasto w domu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych