Kujawskie Pierniki Z Ziemniakami (Miękkie)

by - 12/08/2020 12:01:00 AM

Kujawskie pierniki z ziemniakami są na prawdę pyszne i od razu mięciutkie. Możecie je polukrować lub oblać czekoladą, a jeśli macie więcej czasu to możecie je nadziać tutaj link do przepisu jak upiec takie nadziewane pierniki :)













Składniki na 2 blaszki:

  • 125 g puree z ziemniaków
  • 125 ml miodu
  • 80 g masła
  • 1/3 szkl cukru trzcinowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 1 jajko kl M lub samo żółtko z większego jajka



1. Miód razem z cukrem i masłem rozpuszczamy w podgrzewając w garnku, następnie dodajemy ziemniaki i ucieramy na gładko, wystudzić.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, przyprawę do piernika oraz sodę, wbijamy jajko lub dodajemy samo żółtko, dodajemy masę z garnka i wyrabiamy gładkie ciasto.
3. Wałkujemy i wykrawamy pierniczki.
4. Pierniki pieczemy w 180 stop. przez około 10 minut, jeśli je nadziewamy to z 15 minut
5. Jeszcze ciepłe pierniki lukrujemy. Natomiast wystudzone polewamy czekoladą.






Podobne Posty

14 comments

  1. Pierników z dodatkiem ziemniaków jeszcze nie robiłam, teraz mnie zaciekawiłaś :-)Wyglądają bardzo apetycznie, u mnie w domu lubimy najbardziej miękkie pierniczki :-) Super przepis !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te sa mięciutkie, my też takie najbardziej lubimy ;) :)

      Usuń
  2. Nie robiłam takich pierników. Ciekawa jestem jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis. Chyba wypróbuję. Lubię miękkie, a zawsze wychodza mi jakieś twarde. Moze te nam posmakuje? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje że posmakują, zachęcam do wypróbowania :)

      Usuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezwykle świąteczne pierniczki! Prezentują się w przekroju jak od najlepszych producentów pierników. Nadchodzące święta to nieustanna aromatoterapia przyprawą korzenną i absolutna rozkosz dla podniebienia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie odnośnie puree- czy to ma być gotowe puree z mlekiem masłem i przyprawami, czy poprostu zmielone ziemniaki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ugotowane ziemniaki, przeciśnięte przez praskę i oczywiście ostudzone.

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych