Makowo Migdałowa Babka Na Białkach
Bardzo prosta babka do upieczenia jeszcze przed świętami, jeśli cierpicie np. na nadmiar białek i lubicie takie nietypowe babki :)
Składniki na małą keksówkę 20 x 10 cm:
- 5 białek
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl cukru pudru
- 2-3 łyżki skórki pomarańczowej
- 1/2 szkl białego maku
- 1/2 proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki kakao
- 3 czubate łyżki migdałów siekanych
- 80 g masła roztopionego
1. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy.
2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, kakao, migdały i wlewamy miesząc roztopione masło.
3. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy i wykładamy do wcześniej wysmarowanej blaszki lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut do momentu, aż patyczek drewniany wbity w ciasto będzie suchy.
Babkę tym razem polałam gotowa polewą z białej czekolady i przyozdobiłam czekoladowymi gwiazdkami.
4 comments
Pyszności
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńSuper świąteczna babka ^^
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.