Makowo Migdałowa Babka Na Białkach

by - 12/04/2020 12:01:00 AM

Bardzo prosta babka do upieczenia jeszcze przed świętami, jeśli cierpicie np. na nadmiar białek i lubicie takie nietypowe babki :)







Składniki na małą keksówkę 20 x 10 cm:


  • 5 białek
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej
  • 1/2 szkl białego maku
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 3 czubate łyżki migdałów siekanych
  • 80 g masła roztopionego



1. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy.

2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, kakao, migdały i wlewamy miesząc roztopione masło.
3. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy i wykładamy do wcześniej wysmarowanej blaszki lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut do momentu, aż patyczek drewniany wbity w ciasto będzie suchy.
Babkę tym razem polałam gotowa polewą z białej czekolady i przyozdobiłam czekoladowymi gwiazdkami.



Podobne Posty

4 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych