Ciasto Świąteczna Mleczna Kanapka
Nie jest to taka "tradycyjna" mleczna kanapka, a raczej kostka z mlecznym nadzieniem i kwaskowatym dżemem. Postanowiłam że zmodyfikuje przepis na ta słynną mleczna kanapkę i zrobię ją tak aby była jeszcze smaczniejsza i udało się. Takie ciasto postawione na świątecznym stole znika w mig ;)
Składniki na tortownicę 22 cm
Ciasto:
- 4 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 3/4 szkl mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Masa:
- 100 ml mleka
- 1/3 szkl cukru
- 80 g masła
- 1 i 3/4 szkl mleka w proszku
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
Polewa:
- 100 g białej czekolady
- 3 i 1/2 łyżki mleka
- wiórki kokosowe
dodatkowo:
- mały słoiczek dżemu z czerwonej porzeczki
Biszkopt
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy cukier i ubijamy na sztywno, wlewamy po żółtku i ubijamy na najmniejszych obrotach aż całość się połączy.
2. Następnie dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i i mieszamy całość już nie miksera, a szpatułką albo łyżką !
3. Przekładamy do tortownicy z wyłożonym papierem do pieczenia na samym dnie, boków blaszki niczym nie smarujemy.
Pieczemy w 180 stop przez około 30-35 minut
Po upieczeniu i lekkim przestygnięciu, obkrawamy boki biszkoptu i wyjmujemy go z blaszki.
Masa
4. Mleko z cukrami i masłem rozpuszczamy i zagotowujemy.
5. Następnie dodajemy mleko w proszku partiami i miksujemy/ucieramy tak aby nie było grudek. Gotowa masa ba być w miarę gęstą, ale tak aby dało się ją rozsmarować na biszkopcie.
6. Przekrojony w pół biszkopt smarujemy dżemem a następnie wykładamy większość część masy, przykrywamy drugim biszkoptem i wierzch smarujemy pozostała masą (jeśli nie chcecie polewy lub nie dysponujecie aktualnie białą czekoladą to w tym momencie możecie posypać wiórkami całość i zakończyć ciasto)
Polewa
7. Śmietankę zagrzewamy. W gorącej śmietance roztapiamy czekoladę, następnie odstawiamy na chwilkę do lekkiego zgęstnienia i taka wylewamy na wierzch ciasta, posypujemy wiórkami i do lodówki.
Ciasto najlepiej smakuje gdy wyjmiemy je na tak z godzinę przed podaniem na stół.
16 comments
pięknie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńŚwietny pomysł z dodaniem przyprawy do piernika do tego ciasta 😊 teraz smakuje naprawdę świąteczne 😊
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńCudownie wygląda kochana. Musi być przepyszne :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :-) :*
UsuńWspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziekuje :*
UsuńOj zjadłoby się...narobiłaś mi smaku :)
OdpowiedzUsuńO to cieszę się ;)
UsuńPrezentuje się bardzo świątecznie :)
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
UsuńZ chęcią spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńSuper, trzymam kciuki za udane wypieki :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.