Ciasto Świąteczna Mleczna Kanapka

by - 12/11/2020 12:01:00 AM

Nie jest to taka "tradycyjna" mleczna kanapka, a raczej kostka z mlecznym nadzieniem i kwaskowatym dżemem. Postanowiłam że zmodyfikuje przepis na ta słynną mleczna kanapkę i zrobię ją tak aby była jeszcze smaczniejsza i udało się. Takie ciasto postawione na świątecznym stole znika w mig ;)








Składniki na tortownicę 22 cm

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Masa:

  • 100 ml mleka
  • 1/3 szkl cukru
  • 80 g masła
  • 1 i 3/4 szkl mleka w proszku
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
Polewa:
  • 100 g białej czekolady
  • 3 i 1/2 łyżki mleka
  • wiórki kokosowe

dodatkowo:
  • mały słoiczek dżemu z czerwonej porzeczki


Biszkopt

1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy cukier i ubijamy na sztywno, wlewamy po żółtku i ubijamy na najmniejszych obrotach aż całość się połączy.
2. Następnie dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i i mieszamy całość już nie miksera, a szpatułką albo łyżką !
3. Przekładamy do tortownicy z wyłożonym papierem do pieczenia na samym dnie, boków blaszki niczym nie smarujemy.
Pieczemy w 180 stop przez około 30-35 minut
Po upieczeniu i lekkim przestygnięciu, obkrawamy boki biszkoptu i wyjmujemy go z blaszki.

Masa

4. Mleko z cukrami i masłem rozpuszczamy i zagotowujemy.
5. Następnie dodajemy mleko w proszku partiami i miksujemy/ucieramy tak aby nie było grudek. Gotowa masa ba być w miarę gęstą, ale tak aby dało się ją rozsmarować na biszkopcie.
6. Przekrojony w pół biszkopt smarujemy dżemem a następnie wykładamy większość część masy, przykrywamy drugim biszkoptem i wierzch smarujemy pozostała masą (jeśli nie chcecie polewy lub nie dysponujecie aktualnie białą czekoladą to w tym momencie możecie posypać wiórkami całość i zakończyć ciasto)

Polewa

7. Śmietankę zagrzewamy. W gorącej śmietance roztapiamy czekoladę, następnie odstawiamy na chwilkę do lekkiego zgęstnienia i taka wylewamy na wierzch ciasta, posypujemy wiórkami i do lodówki.
Ciasto najlepiej smakuje gdy wyjmiemy je na tak z godzinę przed podaniem na stół.






Podobne Posty

16 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych