Ciasto Trójkolorowe Z Mrożonymi Owocami Lata Bez Pieczenia

by - 8/21/2020 12:05:00 AM

Na koniec tych upalnych dni i z okazji 5 urodzin bloga które będą w ten poniedziałek, przygotowałam takie ciacho.
Jak zawsze poszłam na żywioł i co miałam w szafce, lodówce to użyłam do ciasta. Wyszło lekkie, orzeźwiające i co najważniejsze przepyszne :)












Składniki na tortownicę 18 cm / na 26 cm podwajamy składniki


Spód z herbatników:

  • 100 g herbatników
  • 70 g masła
Kolorowa masa:
  • 250 g mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 1/2 opakowania galaretki np. agrestowej
  • 1/2 opakowania galaretki np. jagodowej
  • 1 płaściutka łyżeczka żelatyny 
  • 1 łyżka cukru pudru lub więcej do smaku do białej masy
  • 2-3 łyżki jagód mrożonych
  • 6-7 sporych truskawek pokrojonych na ćwiartki
  • jeśli macie agrest możecie go dodać do masy zielonej
  • mini biszkopciki lub biszkopty do przedzielenia mas

Spód

1. Ciastka kruszymy lub mielimy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy tortownicę i chowamy do lodówki.




Masa

2. Każdą galaretkę rozpuszczamy w 80 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia (możemy je wystudzić w misce z zimną wodą)
3. Do miski przekładamy mascarpone oraz śmietankę 30 proc i miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji.
4. Masę dzielimy na trzy części.
5. Do pierwszej jagodowej galaretki dodajemy 1/3 masy, mieszamy, a następnie dodajemy jagody i znów krótko mieszamy. Wykładamy ją na spód z ciastek i chowamy do lodówki.
6. Do drugiej części agrestowej galaretki, dodajemy kolejną 1/3 masy, mieszamy i jeśli mamy agrest to go dodajemy, mieszamy i wykładamy delikatnie na masę fioletową i znów do lodówki.
7. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody aby napęczniała, w tym czasie układamy warstwę z mini biszkopcików na masie agrestowej.
Napęczniała żelatynę zalewamy odrobiną gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia i odczekujemy aż przestygnie, następnie dodajemy do niej 1 łyżkę masy mascarpone aby zahartować żelatynę aby się nie zważyła w masie. Następnie przelewamy ją do reszty masy, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru (ewent. więcej) mieszamy bądź miksujemy, dodajemy truskawki i wykładamy na biszkopciki. Chowamy do lodówki na 2-3 godziny, po tym czasie ciasto jest już gotowe.

Podobne Posty

10 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych