Ciasto Hucułka
To ciasto będzie idealne na święta Wielkanocne, chociaż wygląda na skomplikowane to wcale takie nie jest i bardzo łatwo i szybko się je robi. Jest pyszne i naprawdę warte zrobienia ;)
Składniki na tortownice o śred. 22 cm
Ciasto:
- 2 szkl mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 115 g miękkiego masła
- 3 żółtka
- 1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany np 18%
Na ciasto:
- 1/2 słoika dżemu z czarnej lub czerwonej porzeczki
- 3 białka
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 opakowania kisielu np. jagodowego
- 6 łyżek orzechów włoskich posiekanych
Masa:
- 120 g masła
- 300 g kajmaku
Ciasto kruche
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i dzielimy go na 2 części, a następnie z każdej z nich odcinamy po 1/5 i chowamy do zamrażalki.
Jeśli macie dwie blaszki to oby dwie wykładamy papierem do pieczenia a następnie wylepiamy obie blaszki ciastem i chowamy do lodówki.
Ja mam jedną blaszkę więc wylepiłam jedną blaszkę, a druga połowę ciasta również schowałam do lodówki.
Na ciasto
Piekarnik nastawiamy na 190 stop.
2. Białka ubijamy na sztywno pod koniec utrwalając je cukrem, na sam koniec wsypujemy kisiel i krótko miksujemy.
3. Wyjmujemy blaszkę z ciastem z lodówki i rozsmarowujemy na nim połowę z połowy opakowania dżemu, posypujemy 3 łyżkami orzechów, a następnie połowę piany i na to ścieramy 1/5 ciasta z zamrażarki.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.
W ten sam sposób postępujemy z drugim ciastem (oczywiście jeśli mamy jedną blaszkę musimy poczekać na upieczenie się pierwszego ciasta, potem je delikatnie zsunąć razem z papierem i wyłożyć nowy papier i ciasto) dalej postępujemy tak samo (dżem, orzechy, piana, starte zamrożone ciasto)
4. Upieczone i ostudzone ciasta zdejmujemy z blaszek oraz odklejamy papiery z nich.
5. Jeden blat z powrotem wkładamy do blaszki.
Masa
6. Masło miksujemy na puch, a następnie dodajemy po łyżce kajmaku aż do wykończenia.
7. Gotową masę wykładamy na dolny blat, przykrywamy drugim blatem, owijamy folią i chowamy do lodówki na cała noc.
Po wyjęciu z lodówki następnego dnia, ciasto jest gotowe. Smacznego !!
19 comments
Dużo kalorii ale na pewno rozpływa się w ustach <3!
OdpowiedzUsuńOj nie tak dużo kalorii, ale to prawda jest pycha :D
UsuńPiękne ciasto :) I musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :) :*
UsuńAż ślinka cieknie na jego widok ❤
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się :)
UsuńBardzo fajne ciasto kochana :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko :D :*
UsuńŚwietne, bardzo fotogeniczne i apetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci :*
UsuńNie mogę nigdzie dostać kisielu jagodowego. Może być wiśniowy?
OdpowiedzUsuńPewnie że tak :)
UsuńA ja zapomniałam o kisielu. Ciekawe jak ciasto będzie smakowalo bez tego.
OdpowiedzUsuńPianka nie będzie chrupiąca i raczej opadnie ale w smaku i tak będzie dobre ;)
Usuńrewelacyjnie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda to ciacho. Przy najbliższe okazji wypróbuję. Nie widziałam jeszcze takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńSuper, mam nadzieję że będzie smakować :)
UsuńDziśibie
OdpowiedzUsuńUpsss, dzis robie...
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.