Babeczki Budyniowe
Te babeczki wychodzą równie delikatne i puszyste jak babeczki biszkoptowe do koszyczka, nie lubię gumiastych i zbitych muffinek dlatego zawsze dążę aby taka babeczkę przyjemnie się jadło, te takie są więc zapraszam Was do upieczenia, do koszyczka będą w sam raz ;)
Składniki na 10 małych babeczek/muffinek (na foremki które widać na zdjęciu wyjdzie mniej)
- 3 jajka
- 100 ml śmietany 30 %
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 szkl mąki
- 1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Żółtka oddzielamy od białek.
2. Białka ubijamy na sztywno.
3. Następnie tymi samymi końcówkami ucieramy żółtka z cukrem.
4. Dodajemy śmietankę, przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i budyniami, wszystko mieszamy bądź miksujemy na najniższych obrotach.
5. Na sam koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie całość.
Ciasto przelewamy do natłuszczonych forem lub do papierowych foremek i pieczemy w 180 stop przez 30-35 minut
Ps. część babeczek możemy polać czekoladą, natomiast te do koszyczka zostawmy bez polewy.
8 comments
Piękne babeczki ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńPiękne świąteczne babeczki! Ja też zawsze dążę do smacznych i miękkich. :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :-) Te mięciutkie to najsmaczniejsze są ;)
UsuńIdealne do koszyczka 😊
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńcudowne babeczki, Radosnych świąt
OdpowiedzUsuńDziękuje i wzajemnie :*:*
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.