Magiczna Pasta Do Foremek
Może słyszeliście o pewnej "magicznej" paście dzięki której wszystkie wypieki wyskakują z foremek same ?... jeśli nie to spieszę do Was z tym przepisem i z kilkoma radami pod nim aby wypieki świąteczne z łatwością wychodziły z blaszek nawet tych najbardziej fikuśnych ;)
Jako że to ostatni przepis przed świętami Wielkiej Nocy to chce złożyć Wam krótkie życzenia, aby te święta były radosne, mile spędzone w gronie najbliższej rodziny, ciepłe, słoneczne i obyśmy zapomnieli na chwilę o wszystkich zmartwieniach.
Wesołego Alleluja !
Składniki na jeden słoiczek:
- 50 g mąki pszennej tortowej
- 50 g masła lub masła klarowanego
- 50 ml oleju rzepakowego
1. Masło roztapiamy w garnuszku, zdejmujemy z ognia i dolewamy olej oraz dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej lejącej pasty.
Pasta może się rozwarstwiać, przed użyciem wystarczy ją zamieszać.
Porady:
* pasta sprawdzi się w wypiekach nie tylko słodkich, ale i wytrawnych,
* pastę można zrobić bezglutenową dodając zamiast mąki pszennej, skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną,
* pastę możemy długo przechowywać w lodówce, poza nią tylko wtedy jeśli użyjemy tłuszczu roślinnego,
* pasta w lodówce zmienia swą konsystencję na stałą, przed użyciem wystarczy wyjąć ją wcześniej lub delikatnie ogrzać.
6 comments
Na pewno się przyda, dzięki ;)
OdpowiedzUsuńmam od jakiegoś czasu zapisaną ta pastę i musze wreszcie zrobić
OdpowiedzUsuńNie znam tej pasty, ale już mnie kusi aby wypróbować. :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam :) w tamtym roku ją robiłam i w tym też z niej korzystam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za pomocną podpowiedź :-)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo i niech służy :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.