Magiczna Pasta Do Foremek

by - 4/01/2021 12:01:00 AM

Może słyszeliście o pewnej "magicznej" paście dzięki której wszystkie wypieki wyskakują z foremek same ?... jeśli nie to spieszę do Was z tym przepisem i z kilkoma radami pod nim aby wypieki świąteczne z łatwością wychodziły z blaszek nawet tych najbardziej fikuśnych ;)

Jako że to ostatni przepis przed świętami Wielkiej Nocy to chce złożyć Wam krótkie życzenia, aby te święta były radosne, mile spędzone w gronie najbliższej rodziny, ciepłe, słoneczne i obyśmy zapomnieli na chwilę o wszystkich zmartwieniach.

 Wesołego Alleluja !









Składniki na jeden słoiczek:
  • 50 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g masła lub masła klarowanego
  • 50 ml oleju rzepakowego

1. Masło roztapiamy w garnuszku, zdejmujemy z ognia i dolewamy olej oraz dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej lejącej pasty.
Pasta może się rozwarstwiać, przed użyciem wystarczy ją zamieszać.



Porady:

* pasta sprawdzi się w wypiekach nie tylko słodkich, ale i wytrawnych,
* pastę można zrobić bezglutenową dodając zamiast mąki pszennej, skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną,
* pastę możemy długo przechowywać w lodówce, poza nią tylko wtedy jeśli użyjemy tłuszczu roślinnego,
* pasta w lodówce zmienia swą konsystencję na stałą, przed użyciem wystarczy wyjąć ją wcześniej lub delikatnie ogrzać.



Podobne Posty

6 comments

  1. mam od jakiegoś czasu zapisaną ta pastę i musze wreszcie zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znam tej pasty, ale już mnie kusi aby wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę polecam :) w tamtym roku ją robiłam i w tym też z niej korzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za pomocną podpowiedź :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych