Wielkanocna Tarta

by - 3/18/2021 12:01:00 AM

Bardzo prosta do wykonania tarta, na kruchym kakaowym spodzie z dżemem i masą z mleka w proszku.




Składniki na prostokątną blaszkę do tarty 30 x 10 cm

ciasto kruche:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki krupczatki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • czubata łyżeczka kakao
  • ewentualnie 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
masa:
  • 50 g masła
  • 1/4 szkl mleka
  • 1/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mleka w proszku
  • 1/2 słoika dżemy wiśniowego lub porzeczkowego
do dekoracji:

  • czekolada
  • wiórki kokosowe



Ciasto kruche

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i chowamy do lodówki na 20-30 minut.
Spód pieczemy w 200 stop przez 20 minut.


Masa

2. Mleko zagotowujemy z masłem i cukrem. Kiedy mleko się zagotuje, z ściągamy z gazu i dodajemy mleko w proszku, dokładnie mieszamy aby grudek nie było.


Złożenie

3. Na upieczony spód wykładamy dżem,  na niego masę mleczną. Wierzch zastygniętej masy ozdabiamy roztopioną czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Tarta najlepiej smakuje na 2 - 3 dzień.






Podobne Posty

8 komentarze

  1. Robię podobnego mazurka, tylko do masy dodaję jeszcze żółtka. Uwielbiam wszystko co zawiera mleko w proszku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ja też kocham wszystko co z mlekiem w proszku :D

      Usuń
  2. Świetny przepis, szczególnie masa do mnie przemawia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że Ci się podoba i zachęcam do wypieków z mlekiem w proszku bo są przepyszne ;) :D

      Usuń
  3. Baaaardzo smakowita tarta. Zjadłabym taką jeszcze przed Świętami ;d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego trzeba zawsze piec dwie, jedna na przed, a druga na święta ;D :D

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom