Bardzo delikatne naleśniki z przyjemnym posmakiem kefiru, zawsze jest na nie pora czy to na obiad, czy na podwieczorek czy nawet odgrzane na drugi dzień, smakują super :)
Składniki na około 10 naleśników:
Składniki na około 10 naleśników:
- 400 ml kefiru (użyłam waniliowego)
- 250 ml wody gazowanej
- 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 4 jajka kl M
- szczypta soli
nadzienie do naleśników:
- 400 g twarogu z kostki
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru zwykłego
- 6 łyżek słodkiej śmietanki 30 %
sos truskawkowy:
- garść truskawek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- cukier puder do osłodzenia według własnego smaku
1. Wszystkie składniki na ciasto roztrzepujemy bądź miksujemy ze sobą i odstawiamy na 15-20 minut.
2. W tym czasie przygotowujemy twaróg, który rozcieramy z cukrami i śmietanką/jogurtem.
3. Truskawki blendujemy razem z cukrem pudrem oraz śmietaną lub jogurtem
3. Truskawki blendujemy razem z cukrem pudrem oraz śmietaną lub jogurtem
4. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni.
Każdy upieczony naleśnik, przekładamy na talerz, układając jeden na drugim i przykrywamy drugim talerzem, naleśniki pozostaną wtedy miękkie i wilgotne :)
9 comments
przepysznie wyglądają te naleśniki
OdpowiedzUsuńDziękuje, były przepyszne :-)
UsuńIdealne :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńWspaniale wyglądają!
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńSpróbuje w domyu ;)
OdpowiedzUsuńMam nadzieje że smakowały :)
UsuńSwietny przepis! Tak się ciesze, że sezon truskawkowy już sie zaczął!
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.