Ten przepis jest dla mnie idealny, biszkopt jest wilgotny i jego wielkość jest w sam raz, masa nie jest sucha, jest kremowa i przepyszna a polewa z czekolady tylko dopełnia całości :) Spróbujcie bo ciasto jest naprawdę pyszne ;)
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm lub tortownicę o śred 24 cm
Biszkopt:
Krem kokosowy:
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm lub tortownicę o śred 24 cm
Biszkopt:
- 2 jajka kl L
- 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczka kakao
- 1/2 szkl cukru
Krem kokosowy:
- 200 ml mleka
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 3 łyżki kaszy manny
- 1/2 szkl cukru
- 150 - 200 g wiórków kokosowych
- 100 g masła
- dodatkowo, ale nie konieczne 1/2 słoiczka gęstego dżemu np z marakui lub ananasa
Polewa czekoladowa:
- 120 g czekolady deserowej
- 60 g masła
Biszkopt
1. Jajka miksujemy wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, kakao i esencją waniliową. Biszkopt pieczemy w 180 stop przez 20-25 minut.
Upieczony studzimy.
Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa nie będzie się trzymać biszkoptu.
Krem kokosowy
2. Mleko wraz z mlekiem kokosowym, cukrem i masłem zagotowujemy, następnie dosypujemy kasze mannę i gotujemy do zgęstnienia, na koniec dodajemy taka ilość wiórek aby masa nie była ani za rzadka ani za gęsta.
3. Biszkopt smarujemy dżemem (możemy pominąć ten krok, ale polecam bo pysznie komponuje się taki dżemik z masą)
4. Gotową masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy i chowamy do lodówki.
Polewa czekoladowa
5. Czekoladę wraz z masłem roztapiamy nad kąpielą wodną, a następnie polewamy nią ciasta, można ciapkami, zygzakami a można też rozsmarować. Ciasto znów chowamy do lodówki i tam je też przechowujemy. Smacznego !
Upieczony studzimy.
Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa nie będzie się trzymać biszkoptu.
Krem kokosowy
2. Mleko wraz z mlekiem kokosowym, cukrem i masłem zagotowujemy, następnie dosypujemy kasze mannę i gotujemy do zgęstnienia, na koniec dodajemy taka ilość wiórek aby masa nie była ani za rzadka ani za gęsta.
3. Biszkopt smarujemy dżemem (możemy pominąć ten krok, ale polecam bo pysznie komponuje się taki dżemik z masą)
4. Gotową masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy i chowamy do lodówki.
Polewa czekoladowa
5. Czekoladę wraz z masłem roztapiamy nad kąpielą wodną, a następnie polewamy nią ciasta, można ciapkami, zygzakami a można też rozsmarować. Ciasto znów chowamy do lodówki i tam je też przechowujemy. Smacznego !
14 comments
Super kokosowe ciasto ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje, to prawda jest bardzo kokosowe :)
UsuńUwielbiam ciasta z kokosem, ten wyglądasz pysznie napewno zrobię w któryś wolny dzień :)
OdpowiedzUsuńZachęcam i czekam na odpowiedź czy smakowało :)
UsuńUwielbiam to ciasto!
OdpowiedzUsuńSuper :) Ciesze się :D
UsuńJak ono smakuje tak jak wygląda, to koniecznie trzeba spróbować
OdpowiedzUsuńKoniecznie ;) :)
UsuńNa najbliższą okazję chętnie wypróbuję. Dziękuję za przepis i pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńSuper, również pozdrawiam :)
UsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci :*
UsuńŚlinka cieknie od samego spoglądania na obrazki
OdpowiedzUsuńNie dziwie się ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.