Czasami warto spróbować nowych połączeń smakowych, tak też było w tym przypadku. Pierwszy smak tych lodów zdaje się być dziwny, intrygujący, ale potem wciąga i zjada się je ze smakiem :)
Zachęcam Was do wypróbowania, w końcu buraki są bardzo zdrowe i zawierają ogrom pierwiastków mineralnych takich jak żelazo, magnez, potas czy wapń :)
Składniki :
Zachęcam Was do wypróbowania, w końcu buraki są bardzo zdrowe i zawierają ogrom pierwiastków mineralnych takich jak żelazo, magnez, potas czy wapń :)
Składniki :
- 2 dobre, słodkie buraki (waga około 250 g)
- 200 g truskawek
- 120 g miodu
- jogurt naturalny (150 g)
- ewentualnie można dodać jeszcze pół banana
Sposób I
1. Buraczki pieczemy przez 30-40 minut w 180 stopniach lub gotujemy, a następnie pozwalamy im ostygnąć.
2. Następnie obieramy buraki i kroimy wszystko na mniejsze kawałki, dodajemy jogurt, miód i blendujemy całość na gładką masę. Kolor będzie zależał od buraczków.
3. Gotową masę przekładamy do pojemniczków na lody lub do jednego pojemnika i zamrażamy przez 4 godziny.
Jeśli jest to pojemnik to musimy mieszać lody w trakcie zamrażania co 30 minut przez 5-6 razy.
Sposób II
1. Upieczone/ugotowane buraczki kroimy na mniejsze kawałki, tak samo truskawki jak i banany, całość zamrażamy na około 1 do 1,5 godziny.
2. Następnie całość razem z jogurtem i miodem blendujemy, podajemy od razu lub zamrażamy. Smacznego !
8 comments
Ciekawa jestem jak smakują :)
OdpowiedzUsuńWiem, że nie wszystkim mogą posmakować, ale trzeba przetestować na własnych kubkach smakowych ;)
Usuńsuper pomysł na lody no i kolorek cudny
OdpowiedzUsuńDziękuje, kolor jest przepiękny, to prawda :D
UsuńPrezentują się bardzo smakowicie, ale najbardziej jestem ciekawa ich smaku :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziękuje :) Polecam ich spróbować, nawet jako ciekawostkę, a nóż widelec posmakują ;)
UsuńWyglądają obłędnie, nigdy takich nie robiłam, więc czas to zmienić :-) Dzięki
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.