Śmietankowo - Kawowa Kostka Jak Ptasie Mleczko
Ciasto możecie zrobić też na herbatnikach lub biszkoptach, będzie niższe, ale równie smaczne ;)
Jest lekkie i puszyste jak pianka, na prawdę ciężko poprzestać na jednym kawałku :)
Ps. jeśli nie przepadacie za smakiem kawy możecie zrobić warstwę kakaową, dodając kakao;)
Składniki na blaszkę 21 x 21 cm
biszkopt:
Jest lekkie i puszyste jak pianka, na prawdę ciężko poprzestać na jednym kawałku :)
Ps. jeśli nie przepadacie za smakiem kawy możecie zrobić warstwę kakaową, dodając kakao;)
Składniki na blaszkę 21 x 21 cm
biszkopt:
- 2 jajka kl M
- 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl cukru
- kilka kropel esencji waniliowej
masa jogurtowa:
- 350 g jogurtu naturalnego, gęstego w temp. pokojowej
- 200 ml schłodzonej śmietanki 30 %
- 50 ml wrzątku
- 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 4 czubate łyżeczki żelatyny
- 100 g cukru pudru
- kilka kropel esencji śmietankowej
na wierzch ciasta:
- polewa czekoladowa lub
- starta czekolada lub
- kakao
Biszkopt
1. Jajka miksujemy wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i esencją waniliową. Biszkopt pieczemy w 180 stop przez 20-25 minut.
Upieczony studzimy.
Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa nie będzie się trzymać biszkoptu. Z połówki biszkoptu nic nie zdzieramy.
Ps. jeśli spód wyrósł Wam za wysoki możemy przekroić go w połowie i drugą połówkę zamrozić, będzie na spód innego ciasta ;) Ja tak często robię.
Upieczony studzimy.
Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa nie będzie się trzymać biszkoptu. Z połówki biszkoptu nic nie zdzieramy.
Ps. jeśli spód wyrósł Wam za wysoki możemy przekroić go w połowie i drugą połówkę zamrozić, będzie na spód innego ciasta ;) Ja tak często robię.
Masa jogurtowa
2. Kawę zaparzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
3. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
4. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem następnie, Śmietankę 30 % ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z jogurtem.
Żelatynę zalewamy gorąca wodą i mieszamy, następnie dzielimy ją na dwie porcje.
5. Teraz dzielimy masę jogurtowo śmietanową na dwie części, do jednej dodajemy śmietankę, a do drugiej wystudzoną kawę i ta masą zajmujemy się najpierw gdyż ta jako pierwszą wyłożymy na spód biszkoptu.
Bierzemy połowę żelatyny i mieszamy ją z łyżka masy kawowej (hartujemy ją aby nie było grudek) następnie wlewamy całość do masy kawowej i mieszamy szybko rózgą aby żelatyna dokładnie się rozprowadziła. Masę wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia.
Kiedy widzimy że masa kawowa lekko już stężała i da się na nią wylać drugą masę to podgrzewamy żelatynę aby znów stała się płynna, dodajemy do niej 1 łyżkę masy (hartujemy) i wylewamy do reszty masy śmietankowej mieszając szybko przy tym. Śmietankową masę wylewamy na kawowa i znów odstawiamy do stężenia tym razem całkowitego.
Przed podaniem możemy ciasto polać polewą, starta czekoladą lub gorzkim kakao. Smacznego !
3. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
4. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem następnie, Śmietankę 30 % ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z jogurtem.
Żelatynę zalewamy gorąca wodą i mieszamy, następnie dzielimy ją na dwie porcje.
5. Teraz dzielimy masę jogurtowo śmietanową na dwie części, do jednej dodajemy śmietankę, a do drugiej wystudzoną kawę i ta masą zajmujemy się najpierw gdyż ta jako pierwszą wyłożymy na spód biszkoptu.
Bierzemy połowę żelatyny i mieszamy ją z łyżka masy kawowej (hartujemy ją aby nie było grudek) następnie wlewamy całość do masy kawowej i mieszamy szybko rózgą aby żelatyna dokładnie się rozprowadziła. Masę wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia.
Kiedy widzimy że masa kawowa lekko już stężała i da się na nią wylać drugą masę to podgrzewamy żelatynę aby znów stała się płynna, dodajemy do niej 1 łyżkę masy (hartujemy) i wylewamy do reszty masy śmietankowej mieszając szybko przy tym. Śmietankową masę wylewamy na kawowa i znów odstawiamy do stężenia tym razem całkowitego.
Przed podaniem możemy ciasto polać polewą, starta czekoladą lub gorzkim kakao. Smacznego !
6 comments
Wygląda wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńWOW! Pyszności ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje i nie zaprzeczę :)
Usuńoo lubię takie lekkie pianki :)
OdpowiedzUsuńTo super, bo jest jak chmurka :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.