Śmietankowo - Kawowa Kostka Jak Ptasie Mleczko

by - 7/03/2020 12:01:00 AM

Ciasto możecie zrobić też na herbatnikach lub biszkoptach, będzie niższe, ale równie smaczne ;)
Jest lekkie i puszyste jak pianka, na prawdę ciężko poprzestać na jednym kawałku :)

Ps. jeśli nie przepadacie za smakiem kawy możecie zrobić warstwę kakaową, dodając kakao;)











Składniki na blaszkę 21 x 21 cm

biszkopt:

  • 2 jajka kl M
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru
  • kilka kropel esencji waniliowej
masa jogurtowa:
  • 350 g jogurtu naturalnego, gęstego w temp. pokojowej
  • 200 ml schłodzonej śmietanki 30 %
  • 50 ml wrzątku
  • 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 czubate łyżeczki żelatyny
  • 100 g cukru pudru
  • kilka kropel esencji śmietankowej
na wierzch ciasta:
  • polewa czekoladowa lub
  • starta czekolada lub
  • kakao

Biszkopt

1. Jajka miksujemy  wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i esencją waniliową. Biszkopt pieczemy w 180 stop przez 20-25 minut.
Upieczony studzimy.
Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa nie będzie się trzymać biszkoptu. Z połówki biszkoptu nic nie zdzieramy.
Ps. jeśli spód wyrósł Wam za wysoki możemy przekroić go w połowie i drugą połówkę zamrozić, będzie na spód innego ciasta ;) Ja tak często robię.


Masa jogurtowa

2. Kawę zaparzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
3. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
4. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem następnie, Śmietankę 30 % ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z jogurtem.
Żelatynę zalewamy gorąca wodą i mieszamy, następnie dzielimy ją na dwie porcje.
5. Teraz dzielimy masę jogurtowo śmietanową na dwie części, do jednej dodajemy śmietankę, a do drugiej wystudzoną kawę i ta masą zajmujemy się najpierw gdyż ta jako pierwszą wyłożymy na spód biszkoptu.
Bierzemy połowę żelatyny i mieszamy ją z łyżka masy kawowej (hartujemy ją aby nie było grudek) następnie wlewamy całość do masy kawowej i mieszamy szybko rózgą aby żelatyna dokładnie się rozprowadziła. Masę wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia.
Kiedy widzimy że masa kawowa lekko już stężała i da się na nią wylać drugą masę to podgrzewamy żelatynę aby znów stała się płynna, dodajemy do niej 1 łyżkę masy (hartujemy) i wylewamy do reszty masy śmietankowej mieszając szybko przy tym. Śmietankową masę wylewamy na kawowa i znów odstawiamy do stężenia tym razem całkowitego.
Przed podaniem możemy ciasto polać polewą, starta czekoladą lub gorzkim kakao. Smacznego !

Podobne Posty

6 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom