Bagietki Pszenne

by - 6/02/2020 12:01:00 AM

Takie domowe bagietki to jest coś pysznego, a zapach który się unosi gdy się pieką to jest coś wspaniałego. Świeża, chrupiąca bagietka i masełko i nic więcej do szczęścia nie potrzeba ;)














Składniki na dwie bagietki:

zaczyn:

  • 200 ml ciepłej wody
  • 10 g drożdży świeżych
  • 1 płaska, łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
ciasto:
  • 450 g mąki pszennej typ 450
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego, gęstego
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju
  • dodatkowo 50 ml letniej wody


1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier wraz z mąką i drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Do miski dajemy mąkę, sól i jogurt. Gotowy, wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski z reszta składników i zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zajął się tym robot). Podczas wyrabiania dolewamy olej/oliwę i  jeśli ciasto jest za suche/tępe dolewamy po troszku 50 ml letniej wody i wyrabiamy dalej. Ciasto ma być lekko lepiące.
Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 2 części z których formujemy podłużne bagietki.
Gotowe, uformowane bagietki oprószamy mąką i  układamy na specjalną blaszkę do bagietek lub na zwykłą blaszkę na której kładziemy papier w formie harmonijki i w te harmonijki wkładamy nasze bagietki i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.




4. Piekarnik nastawiamy na 230 stop
Po wyrośnięciu nacinamy bagietki ukośnie.


Bagietki pieczemy przez 10 minut w 230 stop, a następnie zmniejszamy temp. do 200-190 i pieczemy jeszcze około 15-20 minut.

Upieczone bagietki, ostukane od spodu wydają głuchy dźwięk tak jak chlebek. Smacznego !





Podobne Posty

3 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom