Budyniowe Biszkopty
Domowe biszkopty, czasem warto swoje upiec i posmakować takich domowych, są pyszne, a te są jeszcze bardziej pyszne bo z dodatkiem budyniu w proszku który sprawia że smakowicie pachną i przepysznie smakują :)
Składniki na 20 sztuk:
Składniki na 20 sztuk:
- 2 jajka kl L (osobno białka i żółtka)
- 40 g cukru
- 38 g budyniu w proszku waniliowego bez cukru (1 opakowanie)
- 50 g mąki pszennej
- ewentualnie kilka kropel esencji waniliowej
- szczypta soli
1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, pod koniec dosypujemy partiami cukier i dalej ubijamy.
2. Do ubitych białek dodajemy żółtka i bardzo krótko miksujemy.
3. Następnie przesiewamy mąkę i proszek budyniowy, dodajemy ewentualnie esencję waniliową. Mieszamy całość delikatnie.
4. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, a na papier wykładamy porcje ciasta formując okrągłe biszkopty o śred. 5 cm (pamiętajmy o zachowaniu odstępu, żeby ciasteczka się ze sobą nie połączyły)
Biszkopty pieczemy w 170-180 stop grzanie góra-dół bez termoobiegu przez około 20 minut.
2 comments
Uwielbiam te biszkopty, a moja córka lubi jeść razem z serkiem. Super przepis
OdpowiedzUsuńDziękuje, te biszkopciki smakują i małym i dużym :-)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.