Kruche Z Dżemem i Pianką Owocową
Kruche ciasto, owocowe nadzienie i pianka to pyszne połączenie. Proste ciasto które szybko przygotujecie, a może i jeszcze szybciej zjecie ;)
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
Kruche ciasto:
Dodatkowo:
Złożenie ciasta
4. Na ciasto wykładamy dżem, następnie wykładamy pianę kisielową, a na koniec posypujemy ją wiórkami.
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
Kruche ciasto:
- 2 szkl nie czubate, mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 130 g masła
- 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
- 1/2 szkl cukru
Pianka owocowa:
- 4-5 białek
- 1/2 opakowania kiślu owocowego najlepiej o smaku morelowym z cukrem (opakowanie 38 g)
- 1/2 szkl cukru
- szczypta soli
- 1 słoik dżemu morelowego lub jabłkowego
- 3-4 łyżki wiórek z kokosa
Kruche ciasto
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na około 30m - 1h .
2. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i wylepiamy nim blaszkę którą najpierw smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą i wtedy wykładamy ciasto albo wykładamy papierem do pieczenia i dopiero wkładamy ciasto.
Pianka owocowa
3. Ubijamy pianę, utrwalamy ją cukrem, na koniec dodajemy kisiel w proszku.
2. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i wylepiamy nim blaszkę którą najpierw smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą i wtedy wykładamy ciasto albo wykładamy papierem do pieczenia i dopiero wkładamy ciasto.
Pianka owocowa
3. Ubijamy pianę, utrwalamy ją cukrem, na koniec dodajemy kisiel w proszku.
Złożenie ciasta
4. Na ciasto wykładamy dżem, następnie wykładamy pianę kisielową, a na koniec posypujemy ją wiórkami.
Ciasto pieczemy w 180 stop przez około 45 minut. Jeśli pod koniec pieczenia wierzch ciasta za mocno się rumieni możemy przykryć go papierem do pieczenia/folią aluminiową lub przełączyć na grzanie tylko dolne.
5 comments
Pyszne ciasto kochana. Pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, lubię taki ciasta :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńNajbardziej smakuje mi pianka:) czasami mogłabym tylko ją zjeść z góry, ale dzięki za świetny przepis.
OdpowiedzUsuńZawsze można zrobić więcej pianki, a tylko bardzo cieniutki spód i też będzie super :D Dziękuje za wypróbowanie przepisu i pozdrawiam ^_^
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.