Śmietankowe Krówki
Te krówki smakują jak Werther's Original, jak najpyszniejsze śmietankowo karmelowe cukierki z nuta maślaną są pyszne i wciągają na maxa. To już trzeci przepis na domowe krówki który pojawił się na blogu i ten teraz jest naszym ulubionym, a w zanadrzu mam jeszcze jeden który muszę wypróbować, jeśli będzie ok to podzielę się przepisem tutaj z Wami :)
Tutaj linki do dwóch poprzednich przepisów:
https://gotowanietoproste.blogspot.com/2018/09/czekoladowe-krowki.html
https://gotowanietoproste.blogspot.com/2018/11/kruche-krowki.html
Składniki na foremkę 10 x 16 cm:
Tutaj linki do dwóch poprzednich przepisów:
https://gotowanietoproste.blogspot.com/2018/09/czekoladowe-krowki.html
https://gotowanietoproste.blogspot.com/2018/11/kruche-krowki.html
Składniki na foremkę 10 x 16 cm:
- 300 ml śmietanki 30 %
- 70 g masła
- 3/4 szkl cukru
1. Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku z grubym dnem, zagotowujemy i gotujemy do zgęstnienia, aż kolor masy będzie karmelowy ( u mnie zajęło to coś około 1 godziny) ale wiem że czas może być różny, nawet bardzo krótki, dlatego trzeba pilnować !
Sam początek gotowania
Koniec gotowania (konsystencja gęstego budyniu, karmelowego)
2. Gotową masę przelewamy do pojemniczka wyłożonego folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia a następnie do lodówki.
Potem możemy pokroić w dowolnej wielkości cukierki i np. zawinąć je w papierki lub zostawić w pudełku do podjadania. Smacznego !
11 comments
Moje ulubione cukierki, ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńSą pyszne, nie dziwie się :D:p
Usuńsmacznie wyglądają te krówki ciągutki szkoda czasu na papierki
OdpowiedzUsuńTo prawda, szkoda czasu na zawijanie ;)
UsuńUwielbiam krówki! Nie wiedziałam, że są tak proste w przygotowaniu. Chętnie spróbuję domowej wersji. :)
OdpowiedzUsuńPolecam z całego serducha :D
UsuńCzy zamiast cukru można dodać np erytrol? Aktualnie to jedyne słodziwo które mi wolno... ��
OdpowiedzUsuńNie wiem czy krówki wyjdą na erytrolu, można spróbować z robić z połowy masy, po testować albo wyjdą albo nie, ja nie robiłam z niczym innym jak z cukrem dlatego nie dam gwarancji że wyjdą.
UsuńPierwszy raz widzę taki przepis, rewelacja :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńKażdy chyba uwielbia krówki :) Ja na swoim ślubie w ramach podziękowań wręczyłam gościom krówki ślubne zapakowane w woreczki. Wszystkim spodobał się ten upominek, krówki były przepyszne także polecam kazdemu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.