Chociaż na zdjęciu nie udało mi się uchwycić puszystości i lekkości tych placuszków to musicie mi uwierzyć na słowo i wypróbować przepis bo dla mnie są idealne.
Cukinia u mnie w okresie wiosennym króluje właśnie w postaci tych placuszków i przygotowuje je co najmniej raz w tygodniu. Dodatek przyprawy Vegeta Natur z koperkiem idealnie podkreśla ich smak i pozbawia ich tej nijakości jak to często bywa z plackami z cukinii.
Wypróbujcie koniecznie bo czasem wystarczy odrobina zmian w przepisie aby całokształt nabrał innego smaku ;)
Składniki:
Cukinia u mnie w okresie wiosennym króluje właśnie w postaci tych placuszków i przygotowuje je co najmniej raz w tygodniu. Dodatek przyprawy Vegeta Natur z koperkiem idealnie podkreśla ich smak i pozbawia ich tej nijakości jak to często bywa z plackami z cukinii.
Wypróbujcie koniecznie bo czasem wystarczy odrobina zmian w przepisie aby całokształt nabrał innego smaku ;)
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 1/3 główki cebuli
- około 4-5 łyżek mąki pszennej
- 1 jajko kl L lub 2 kl M
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur z koperkiem (niekonieczna)
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
1. Cukinie obieramy i ścieramy na największych oczkach tarki, solimy i odstawiamy na 10 min np. na sito bądź durszlak do obcieknięcia nadmiaru soku.
2. Po odsączeniu nadmiaru soku, przekładamy ją z powrotem do miski, ścieramy do niej cebulę, dodajemy przyprawy, proszek do pieczenia, wbijamy jajko/jajka oraz dodajemy mąkę. Mieszamy całość do uzyskania niezbyt gęstej konsystencji.
3. Rozgrzewamy patelnie z niedużą ilością oleju i smażymy placuszki na rumiana z oby dwóch stron. Podajemy ze śmietaną/jogurtem, ketchupem lub sosem np. tzatziki. Smacznego !!
2. Po odsączeniu nadmiaru soku, przekładamy ją z powrotem do miski, ścieramy do niej cebulę, dodajemy przyprawy, proszek do pieczenia, wbijamy jajko/jajka oraz dodajemy mąkę. Mieszamy całość do uzyskania niezbyt gęstej konsystencji.
3. Rozgrzewamy patelnie z niedużą ilością oleju i smażymy placuszki na rumiana z oby dwóch stron. Podajemy ze śmietaną/jogurtem, ketchupem lub sosem np. tzatziki. Smacznego !!
2 comments
Przepis na pewno wykorzystam. Szczególnie, ze w ostatnich dniach lubię przygotowywać potrawy głowie z warzyw oraz owoców. Mam ochotę na nowalijki. Tak wiec na obiad najczęsciej przewija się własnie cukinia, młode ziemniaczki oraz chłodniki (maj zapowiada się cieplutki). Robię podobne placki, z niego innych składników ale ten przepis również wypróbuję ;) Bo ciągle szukam nowego idealnego.
OdpowiedzUsuńNIe dodaje do swoich placków żadnych przypraw, ale spróbuję i zobaczę jak się komponują z przyprawa :)
Polecam również przygotować sos czosnkowy Idealnie komponuje się z placuszkami cukiniowymi.
Polecam wypróbować a nóż posmakuje ten przepis na placki ;)..a sos czosnkowy z plackami tymi czy ziemniaczanymi smakuje super :) Pozdrawia :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.