Czekoladowe Krówki
Krówki czekoladowe, wprawdzie to porządna dawka słodkości, ale czasem można sobie pozwolić ;)
Krówki ani nie są do końca ciągnące, ani nie są kruche, są pół na pół. Gdy się je gryzie są kruche w buzi zaś zachowują się jak mordoklejki ;)
Składniki na blaszkę/pojemnik 15x15 cm:
Krówki ani nie są do końca ciągnące, ani nie są kruche, są pół na pół. Gdy się je gryzie są kruche w buzi zaś zachowują się jak mordoklejki ;)
Składniki na blaszkę/pojemnik 15x15 cm:
- 200 ml mleka skondensowanego (użyłam z tubki)
- 4 łyżki cukru
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g pianek marshmallow
- szczypta soli
1. Mleko wraz z cukrem i szczypta soli, umieszczamy w rondelku z grubszym dnem. Zagotowujemy mieszając co chwilkę, zestawiamy z ognia i dodajemy najpierw połamaną czekoladę gorzką, mieszamy, a następnie dodajemy pokrojone na drobno pianki marshmallow. Mieszamy całość do rozpuszczenia się pianek i czekolady, a następnie szybko przekładamy na blaszkę/pojemnik wyłożony papierem do pieczenia, równo rozprowadzamy i odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na 3-5 godzin lub na całą noc.
2. Na drugi dzień bądź po tych kilku godzinach, stężałą masę kroimy na niewielkie prostokąty, zawijamy w celofan, zawiązujemy jak cukierki i przechowujemy w lodówce. Smacznego !
7 comments
Ale narobiłaś mi ochoty :) Świetnie wyglądaja i na pewno smakują genialnie :)
OdpowiedzUsuńnie tylko można, wręcz potrzeba sobie pozwolić :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńWyglądają mega apetycznie. Wrzucam przepis w zakładki i na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZnakomite! :)
OdpowiedzUsuńCiekawe jak smakują! Nigdy takich nie robiłyśmy i pewnie nie zrobimy ale brzmią ciekawie :D
OdpowiedzUsuńOj... no chyba nie zrobicie bo to bomba cukrowa i ja ich nie będę często robić, ale raz na pół roku można ;) :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.