Krucha Tarta Z Kokosowym Budyniem I Rabarbarem
Przepyszna wyszła ta tarta, tyle Wam napisze :)
Kruche ciasto i delikatne, ale słodkie, budyniowe nadzienie z małą nuta kwaskowatości sprawia, że tarta znika w oka mgnieniu.
Składniki na prostokątną blaszkę do tarty 30 x 10 cm
ciasto kruche:
Kruche ciasto i delikatne, ale słodkie, budyniowe nadzienie z małą nuta kwaskowatości sprawia, że tarta znika w oka mgnieniu.
Składniki na prostokątną blaszkę do tarty 30 x 10 cm
ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej
- 2 i 1/2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
budyń kokosowy:
- 220 ml mleczka kokosowego (warstwa stała jak i płynna)
- 50 ml zwykłego mleka lub np. ryżowego czy sojowego
- 1/2 opakowania budyniu wanil. lub śmiet. bez cukru
- 25 g cukru
dodatkowo:
- 2 nie duże, łodygi rabarbaru, obranego i pokrojonego
- 2-3 łyżeczki cukru
- odrobina wody
- wiórki kokosowe
Budyń kokosowy
1. Mleczko przekładamy do rondelka razem z cukrem.
Proszek budyniowy rozprowadzamy w zwykłym mleku. Następnie dodajemy do zagotowanego mleczka kokosowego i gotujemy jak zwykły budyń. Po ugotowaniu odstawiamy aby przestygł.
Ciasto kruche
2. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i chowamy do lodówki na 20-30 minut.
3. W tym czasie rabarbar wraz z cukrem i odrobiną wody przekładamy do garnka i podgotowujemy przez 3-5 minut (jeśli nie chcemy, możemy ominąć ten krok)
Złożenie ciasta
4. Ciasto rozwałkowujemy na kształt formy (jeśli nie macie wyjmowanego dna w formie to najpierw posmarujcie je masłem i obsypcie bułką albo mielonymi orzechami lub kasza manna) i wylepiamy nim formę.
5. Na ciasto wykładamy przestudzony budyń i równomiernie go rozprowadzamy, a na budyń wyjmujemy rabarbar (starajmy się wykładać go bez powstałej cieczy). Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.
Tartę pieczemy w 200 stop przez 30-40 minut
4 comments
Wygląda pysznie, się wcale nie dziwię, że zniknęła w oka mgnieniu :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, była pyszna, to prawda :D
Usuńto jest niesamowite :)) nie jadłam nigdy z kokosem ale jak zrobiła to w jeden dzień wszystko znikło :))
OdpowiedzUsuńTo super, że tak bardzo smakowała :) Dziękuje za wypróbowanie przepisu i pozdrawiam ^_^
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.