Maślane Bułki Śniadaniowe

by - 5/27/2020 12:01:00 AM

Pyszne, puszyste, maślane bułki które na przemiennie piekę razem z rogalami śniadaniowymi i chałką. Dla mnie są idealne w smaku i wyglądzie, a że przepis jest sprawdzony i bardzo dobry to polecam Wam upiec sobie takie bułki :)












Składniki na 8 bułek:

  • 600 g mąki
  • 70 g stopionego i ostudzonego masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1  jajo kl L lub XL ( 1 łyżeczka ujęta do posmarowania bułek )
  • 1 łyżka mleka
  • 6 łyżek cukru
  • dwie szczypty soli
  • 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego aby ciasto było dłużej wilgotne i świeże
  • zapach waniliowy

1. Z ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Jajko wbijamy do miseczki i ujmujemy z niego 1 łyżeczkę razem z żółtkiem, dodajemy 1 łyżkę mleka, roztrzepujemy i chowamy na czas rośnięcia ciasto do lodówki.
3. Do misy wsypujemy mąkę, szczyptę soli, esencje waniliowa, jogurt, resztę jajka oraz cukier.
4. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do misy. Zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zrobił to robot :) Podczas wyrabiania dodajemy roztopione masło i wyrabiamy dotąd, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy. Ciasto po wyrobieniu jest lekko lepiące.
Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 h.

5. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 8 części z których formujemy bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na blaszkę, spłaszczając je i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.


6. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180-190 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem.
Pieczemy przez około 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy je na kratce. Smacznego !!


Podobne Posty

6 comments

  1. 250ml ciepłego mleka,łyżka cukru i 25g drożdży..
    A to mi nie rośnie?
    Coś źle zrobiłem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byc moze za cieple mleko było i zabiło drożdże lub drożdże są zbyt aktewne chociaż data ważności może wskazywac ze sa dlugo ważne.

      Usuń
    2. Za drugim razem dodałem 4 łyżki mąki z tych 600g i były wyszły zajefajne.
      Pozdrawiam i zdrówka życzę.

      Usuń
  2. Super, że jednak się udały :) Również pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych