Tort Sachera

by - 5/22/2020 12:24:00 AM

Tort Sachera znany i lubiany, wprawdzie polewa nie wyszła gładziutka, ale czy wszystko musi być perfect....chyba nie, ważne że ciasto jest bardzo smaczne ;)














Składniki na tortownice o śed. 22 cm:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/3 kostki masła 
  • 1/3 szkl cukru pudru
  • 3 jajka kl L lub XL (osobno żółtka i białka)
  • 1/2 szkl mąki pszennej tortowej
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl dżemu/konfitury lub marmolady morelowej
polewa:
  • 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 200 ml śmietanki 30 %

1. Tabliczkę czekolady roztapiamy nad kąpielom wodną.
2. Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i ucieramy dalej.
3. Następnie dodajemy po łyżce roztopionej czekolady i miksujemy do połączenia.
4. Teraz dodajemy przesianą mąkę i znów miksujemy.
5. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy 1 i 1/2 łyżki cukru i ubijamy aż się rozpuści.
6. Ubita pianę delikatnie mieszamy z masą czekoladową.
7. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i obsypujemy mąką, boków nie smarujemy. Do tak przygotowanej blaszki przekładamy ciasto.
8. Pieczemy w 180 stop. przez około 40-50 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie prze 10-15 minut a następnie wyjmujemy z formy.
Po przestudzeniu przekrawamy w pół, otrzymując dwa blaty. Smarujemy większą częścią dżemu i przykrywamy drugim blatem, resztę dżemu wykładamy na wierzch.
9. W rondelku podgrzewamy śmietankę, następnie dodajemy do niej połamaną czekoladę, mieszamy i odstawiamy na około 30 minut. Przestudzona polewą oblewamy ciasto i zostawiamy do zastygnięcia. Torcik jest gotowy. Smacznego !




Podobne Posty

6 komentarze

  1. przepysznie wygląda i ta polewa mniammm

    OdpowiedzUsuń

  2. I to jest dopiero sprytny torcik:)
    Raz, dwa i gotowy a ile smaku!
    Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda jak piernik i murzynek :)) ale nie mogę się doczekać aż wypróbuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny kochana. Uwielbiam jego intensywny czekoladowy smak :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

durszlak

blogi kulinarne