Bułeczki Łezki

by - 3/31/2020 12:01:00 AM

Bardzo prosty przepis na bułeczki na śniadanie czy kolacje. Pysznie smakują z dżemem, czy ulubionym serkiem lub po prostu z samym masełkiem :)
















Składniki na 12 bułeczek


Zaczyn:

  • 15 g drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 płaska łyżeczka cukru

Ciasto:
  • 500 g maki pszennej
  • 1 jajko kl L (odrobinę ująć do posmarowania bułeczek)
  • około 30 g roztopionego masła 
  • 1 i 1/2  płaskiej łyżeczki soli
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego

1. Z drożdży, cukru, ciepłego, ale nie gorącego mleka i wody tworzymy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia.
2. Do miski dajemy mąkę, sól, jogurt, jajko wbijamy do miseczki i większą część dodajemy do ciasta a odrobinę ujmujemy do posmarowania bułeczek. Gotowy, wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski z reszta składników i zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zajął się tym robot). Podczas wyrabiania dolewamy roztopione masło i wyrabiamy dalej. Ciasto ma być lekko lepiące.
Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 12 części z których formujemy małe, podłużne, bułeczki.
Gotowe bułeczki układamy na blaszkę i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.
Po wyrośnięciu nacinamy bułeczki wzdłuż i smarujemy jajkiem.


4. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu.

Bułeczki pieczemy przez około 25 minut. Po upieczeniu studzimy je na kratce. Smacznego !!

Podobne Posty

23 comments

  1. Wyszły perfekcyjne, jak z najlepszej piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam. Przepyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie, jakie drożdże? Suche czy mokre.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można czymś zastąpić jogurt?

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczności i pyszności:) perfekcyjne! Pieczemy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy można użyć drożdży suszonych?

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za przepis. Bułki są przepyszne! A ciepłe, z masełkiem, to już poezja! Piekłam dwa razy, za pierwszym użyłam mąki tortowej i nie wyszły aż takie puszyste. Za drugim razem użyłam mąki typu 650 i wyszły puszyste i mięciutkie. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że bułeczki się udały i smakowały. Też mam czasem problem z mąkami bo na jednej coś się udaje a na drugiej nie, ale ciesze się że się Pani nie poddała i wypróbowała z inna mąka :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. A ile? i jak podmienić drożdże prawdziwe na suche?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają na pyszne, jutro będę próbować

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych