Kruche, Budyniowe Ciasteczka

by - 3/26/2020 12:01:00 AM

Jeśli jeszcze nie piekliście budyniowych ciasteczek to żałujcie bo są przepyszne i szybko nadrabiajcie zaległości :D
Przygotowanie ich to pestka, więc spokojnie możecie zaprosić dzieci do pomocy i ciasteczka raz dwa i będą gotowe, tylko uważajcie są tak kruche, że prawie rozpadają się w dłoniach ;)












Składniki na 2 blaszki ciastek:

  • 250 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 80 g budyniu waniliowego w proszku (2 opakowania po 40 g)
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ewentualnie kilka kropel esencji waniliowej

Ciastka możemy też przygotować z połowy porcji na jedna blaszkę :)

1. Masło miksujemy z cukrem na puch, następnie dodajemy proszek budyniowy, proszek do pieczenia, mąkę oraz ewentualnie esencję waniliową.
2. Całość zagniatamy.
3. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta odrywamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce, każdą kulkę lekko spłaszczamy i odgniatamy na niej wzorek albo widelcem albo tłuczkiem od mięsa. Postępujemy tak do wykończenia ciasta.

Ciasteczka pieczemy w 180-190 stop. przez 10-14 minut, pilnujemy aby się nie spiekły bo każdy piekarnik jest inny !

Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika dajemy im odpocząć z chwilkę zanim je przeniesiemy na kratkę ponieważ są bardzo kruche.





Podobne Posty

7 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

durszlak

blogi kulinarne