Kruche, Budyniowe Ciasteczka
Jeśli jeszcze nie piekliście budyniowych ciasteczek to żałujcie bo są przepyszne i szybko nadrabiajcie zaległości :D
Przygotowanie ich to pestka, więc spokojnie możecie zaprosić dzieci do pomocy i ciasteczka raz dwa i będą gotowe, tylko uważajcie są tak kruche, że prawie rozpadają się w dłoniach ;)
Składniki na 2 blaszki ciastek:
Przygotowanie ich to pestka, więc spokojnie możecie zaprosić dzieci do pomocy i ciasteczka raz dwa i będą gotowe, tylko uważajcie są tak kruche, że prawie rozpadają się w dłoniach ;)
Składniki na 2 blaszki ciastek:
- 250 g masła
- 80 g cukru pudru
- 80 g budyniu waniliowego w proszku (2 opakowania po 40 g)
- 250 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ewentualnie kilka kropel esencji waniliowej
Ciastka możemy też przygotować z połowy porcji na jedna blaszkę :)
1. Masło miksujemy z cukrem na puch, następnie dodajemy proszek budyniowy, proszek do pieczenia, mąkę oraz ewentualnie esencję waniliową.
2. Całość zagniatamy.
3. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta odrywamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce, każdą kulkę lekko spłaszczamy i odgniatamy na niej wzorek albo widelcem albo tłuczkiem od mięsa. Postępujemy tak do wykończenia ciasta.
Ciasteczka pieczemy w 180-190 stop. przez 10-14 minut, pilnujemy aby się nie spiekły bo każdy piekarnik jest inny !
Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika dajemy im odpocząć z chwilkę zanim je przeniesiemy na kratkę ponieważ są bardzo kruche.
10 comments
Piekłam :) Są pyszne :)
OdpowiedzUsuńświetne ciasteczka
OdpowiedzUsuńCudowne ciasteczka kochana :-) porywam do kawki :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają perfekcyjnie, do kawki idealne :)
OdpowiedzUsuńIle wychodzi mniej wiecej ciasteczek?
OdpowiedzUsuńZ dwóch blaszek coś około 20-25 ciasteczek.
UsuńCzy można użyć innego smaku budyniu zamiast waniliowego?
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak :)
UsuńZrobiłam w wersji śmietankowej i przymierzam się do wypróbowania z budyniem malinowym :) Rzeczywiście ciasteczka są bardzo kruche, delikatne i smaczne. Jak dla mnie idealnie pasują do herbaty :)
UsuńSuper, ciesze się że ciasteczka smakują i sama muszę tez popróbować innych smaków budyniu :D Pozdrawiam :-)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.