Bułeczki Łezki

by - 3/31/2020 12:01:00 AM

Bardzo prosty przepis na bułeczki na śniadanie czy kolacje. Pysznie smakują z dżemem, czy ulubionym serkiem lub po prostu z samym masełkiem :)
















Składniki na 12 bułeczek


Zaczyn:

  • 15 g drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 płaska łyżeczka cukru

Ciasto:
  • 500 g maki pszennej
  • 1 jajko kl L (odrobinę ująć do posmarowania bułeczek)
  • około 30 g roztopionego masła 
  • 1 i 1/2  płaskiej łyżeczki soli
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego

1. Z drożdży, cukru, ciepłego, ale nie gorącego mleka i wody tworzymy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia.
2. Do miski dajemy mąkę, sól, jogurt, jajko wbijamy do miseczki i większą część dodajemy do ciasta a odrobinę ujmujemy do posmarowania bułeczek. Gotowy, wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski z reszta składników i zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zajął się tym robot). Podczas wyrabiania dolewamy roztopione masło i wyrabiamy dalej. Ciasto ma być lekko lepiące.
Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 12 części z których formujemy małe, podłużne, bułeczki.
Gotowe bułeczki układamy na blaszkę i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.
Po wyrośnięciu nacinamy bułeczki wzdłuż i smarujemy jajkiem.


4. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu.

Bułeczki pieczemy przez około 25 minut. Po upieczeniu studzimy je na kratce. Smacznego !!

Podobne Posty

29 comments

  1. Wyszły perfekcyjne, jak z najlepszej piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam. Przepyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie, jakie drożdże? Suche czy mokre.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można czymś zastąpić jogurt?

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczności i pyszności:) perfekcyjne! Pieczemy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy można użyć drożdży suszonych?

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za przepis. Bułki są przepyszne! A ciepłe, z masełkiem, to już poezja! Piekłam dwa razy, za pierwszym użyłam mąki tortowej i nie wyszły aż takie puszyste. Za drugim razem użyłam mąki typu 650 i wyszły puszyste i mięciutkie. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że bułeczki się udały i smakowały. Też mam czasem problem z mąkami bo na jednej coś się udaje a na drugiej nie, ale ciesze się że się Pani nie poddała i wypróbowała z inna mąka :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. A ile? i jak podmienić drożdże prawdziwe na suche?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają na pyszne, jutro będę próbować

    OdpowiedzUsuń
  10. Bułeczki wyglądają apetycznie. Czym Pani je nacinała, że są takie ładne przedziałki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje ślicznie :) ...a nacinałam je żyletką :)

      Usuń
    2. Dziękuję za szybką odpowiedz :) Też nacinałam żyletką, ale po upieczeniu zlewały się i nie było przedziałków, muszę chyba zrobić to głębiej.

      Usuń
    3. Tak, trzeba głębiej nacinać, ja też czasami za płytko natnę i się zlewają ^_^

      Usuń
    4. Upiekłam te bułeczki i są pyszne, podobne z wyglądu do Pani bułeczek. Bardzo dziękuję za przepis :)

      Usuń
    5. Bardzo się cieszę że bułeczki smakują i dziękuje za skorzystanie z przepisu :D Pozdrawiam serdecznie ^_^

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych