Bułeczki Łezki
Bardzo prosty przepis na bułeczki na śniadanie czy kolacje. Pysznie smakują z dżemem, czy ulubionym serkiem lub po prostu z samym masełkiem :)
Składniki na 12 bułeczek
Zaczyn:
Składniki na 12 bułeczek
Zaczyn:
- 15 g drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 100 ml ciepłego mleka
- 1 płaska łyżeczka cukru
Ciasto:
- 500 g maki pszennej
- 1 jajko kl L (odrobinę ująć do posmarowania bułeczek)
- około 30 g roztopionego masła
- 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
1. Z drożdży, cukru, ciepłego, ale nie gorącego mleka i wody tworzymy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia.
2. Do miski dajemy mąkę, sól, jogurt, jajko wbijamy do miseczki i większą część dodajemy do ciasta a odrobinę ujmujemy do posmarowania bułeczek. Gotowy, wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski z reszta składników i zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zajął się tym robot). Podczas wyrabiania dolewamy roztopione masło i wyrabiamy dalej. Ciasto ma być lekko lepiące.
Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 12 części z których formujemy małe, podłużne, bułeczki.
Gotowe bułeczki układamy na blaszkę i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.
Po wyrośnięciu nacinamy bułeczki wzdłuż i smarujemy jajkiem.
Gotowe bułeczki układamy na blaszkę i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.
Po wyrośnięciu nacinamy bułeczki wzdłuż i smarujemy jajkiem.
4. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu.
Bułeczki pieczemy przez około 25 minut. Po upieczeniu studzimy je na kratce. Smacznego !!
29 comments
Wyszły perfekcyjne, jak z najlepszej piekarni :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ^_^
UsuńPolecam. Przepyszne. :)
OdpowiedzUsuńSuper :D Ciesze się że smakują :D
Usuńidealne
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńCudowne bułeczki kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuj Marzenko :D
UsuńMam pytanie, jakie drożdże? Suche czy mokre.
OdpowiedzUsuńDrożdże świeże :)
UsuńCzy można czymś zastąpić jogurt?
OdpowiedzUsuńKwaśną, gęstą śmietaną 12 lub 18 % :)
UsuńŚliczności i pyszności:) perfekcyjne! Pieczemy:)
OdpowiedzUsuńA czy można użyć drożdży suszonych?
OdpowiedzUsuńTak, można.
UsuńBułeczki piękne i rumiane ❤
OdpowiedzUsuńDziękuje ^_^
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis. Bułki są przepyszne! A ciepłe, z masełkiem, to już poezja! Piekłam dwa razy, za pierwszym użyłam mąki tortowej i nie wyszły aż takie puszyste. Za drugim razem użyłam mąki typu 650 i wyszły puszyste i mięciutkie. Mniam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że bułeczki się udały i smakowały. Też mam czasem problem z mąkami bo na jednej coś się udaje a na drugiej nie, ale ciesze się że się Pani nie poddała i wypróbowała z inna mąka :) Pozdrawiam :)
UsuńA ile? i jak podmienić drożdże prawdziwe na suche?
OdpowiedzUsuń15 g świeżych to 6 g drożdży suszonych.
UsuńWyglądają na pyszne, jutro będę próbować
OdpowiedzUsuńSuper, życzę udanych wypieków :)
UsuńBułeczki wyglądają apetycznie. Czym Pani je nacinała, że są takie ładne przedziałki ?
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :) ...a nacinałam je żyletką :)
UsuńDziękuję za szybką odpowiedz :) Też nacinałam żyletką, ale po upieczeniu zlewały się i nie było przedziałków, muszę chyba zrobić to głębiej.
UsuńTak, trzeba głębiej nacinać, ja też czasami za płytko natnę i się zlewają ^_^
UsuńUpiekłam te bułeczki i są pyszne, podobne z wyglądu do Pani bułeczek. Bardzo dziękuję za przepis :)
UsuńBardzo się cieszę że bułeczki smakują i dziękuje za skorzystanie z przepisu :D Pozdrawiam serdecznie ^_^
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.