Mięciutkie, Słodkie Bułki Dyniowe
Mam sporo zamrożonego puree z dyni i co jakiś czas wykorzystuje go w różnych przepisach, zwłaszcza w wypiekach gdyż puree nadaje im wilgotności. Polecam Wam między innymi ten chlebek mięciutki i puszysty, dyniowy
Dzisiaj natomiast prezentuje pyszne i równie mięciutkie bułeczki dyniowe, nie mrożone zachowują świeżość nawet do trzeciego dnia, zamrożone zaraz po upieczeniu i rozmrożone są jak po upieczeniu, polecam wypróbujcie :)
Składniki na około 8-10 bułek
Zaczyn:
Dzisiaj natomiast prezentuje pyszne i równie mięciutkie bułeczki dyniowe, nie mrożone zachowują świeżość nawet do trzeciego dnia, zamrożone zaraz po upieczeniu i rozmrożone są jak po upieczeniu, polecam wypróbujcie :)
Składniki na około 8-10 bułek
Zaczyn:
- 120 ml ciepłego ale nie gorącego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 180 - 200 g puree z dyni najlepiej hokkaido
- 1 jajko (można ująć odrobinę żółtka do posmarowania bułeczek po wierzchu)
- szczypta soli
- 1 łyżka jogurtu naturalnego, gęstego
- 50 g roztopionego masła
- 5 łyżek cukru
- esencja waniliowa
1. Z ciepłego mleka, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Do misy wsypujemy mąkę, szczypte soli, puree z dyni, esencje waniliowa, jogurt oraz cukier
3. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do misy. Zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zrobił to robot :) Podczas wyrabiania dodajemy roztopione masło i wyrabiamy dotąd, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy. Ciasto po wyrobieniu jest lekko lepiące.
Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 h.
Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 h.
4. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 8-10 części z których formujemy bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na blaszkę i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.
5. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180-190 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka.
Pieczemy przez około 25 minut. Po upieczeniu studzimy je na kratce. Smacznego !!
Pieczemy przez około 25 minut. Po upieczeniu studzimy je na kratce. Smacznego !!
2 comments
Wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńna pewno skorzystam z przepisu bo też mam sporo puree z dyni ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.