Mięciutki I Puszysty Chleb Dyniowy

by - 9/10/2019 12:05:00 AM

Chlebek z racji dodatku dyni wychodzi lekko słodki, ale i tak pysznie smakuje, a ten kolorek jest tak cudny że na sam widok już ślinka cieknie ;)
Ps. puree z dyni najłatwiej uzyskamy piekąc dynie w piekarniku (pokrojoną w kawałki) a następnie blendując. Możemy takie puree podzielić do woreczków i zamrozić :)













Składniki na jedna keksówkę 25 x 10 cm

Zaczyn:

  • 125 ml ciepłej ale nie gorącej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru

Ciasto:
  • 400 g mąki chlebowej typ 650
  • 180 g puree z dyni najlepiej hokkaido
  • 1 łyżeczka lekko czubata soli
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego, gęstego
  • 4 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki pestek dyni obranych

1. Z ciepłej wody, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Do misy wsypujemy mąkę, sól, puree z dyni i jogurt. 
3. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do misy. Zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zrobił to robot :) Podczas wyrabiania dodajemy olej i wyrabiamy dotąd, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy. Ciasto po wyrobieniu jest lekko lepiące.


Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 h.


4. Kiedy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je na omączony blat i krótko zagniatamy odgazowując je. Następnie formujemy i wykładamy do wysmarowanej i obsypanej mąką keksówki. Możemy w tym momencie posmarować go wodą i obsypać dynią lub zrobić to przed włożeniem do piekarnika.
5. Następnie odstawiamy chleb, przykryty folią do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.
W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190 stopni.



Kiedy chlebek wyrośnie pod folię, smarujemy go wodą, obsypujemy dynią (jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej) i wstawiamy do piekarnika.
Chleb pieczemy w 190 stopniach grzanie góra-dół bez termoobiegu przez 40-45 minut,

Podobne Posty

8 komentarze

  1. Pięknie wygląda - szczególnie w tak kiepską pogodę jak dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje ślicznie :D To prawda, kolor chlebka rozwesela ;)

      Usuń
  2. Każdy chleb upieczony w domu smakuje wybornie ,myśle ze warto eksperymetowac ze składnikami ,tez musze kiedys wyprobowac,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, domowe nie mają sobie równych, a dodatki sprawiają że co jakiś czas mamy inny smak pieczywa :)

      Usuń
  3. Mam sporo dyni, muszę upiec taki chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam <3
    A jaki żółciutki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny, jesienny deser, pachnie aż u mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

streetcom

durszlak

blogi kulinarne