Sos Czosnkowy (do pizzy, zapiekanek, placków ziemniaczanych, frytek itd. )
Taki sos czosnkowy będzie pasował do wielu dań, szybko się go przygotowuje i łatwo przechowuje :)
Składniki:
Składniki:
- 2 czubate łyżki majonezu
- 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego lub ewentualnie kwaśnej śmietany
- 1 średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- szczypta soli, cukru i pieprzu białego
dodatkowo możemy dodać:
- 1/5 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
1. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i smakujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy pod swój smak. Sos możemy przechowywać szczelnie zakryty do 3 dni w lodówce.
*Jeśli wolimy ostrzejszy sos dodajemy więcej czosnku, możemy tez dodać szczyptę ostrej papryki.
*Jeśli wolimy ostrzejszy sos dodajemy więcej czosnku, możemy tez dodać szczyptę ostrej papryki.
1 comments
fajny pomysł podsunęłaś mi z dodaniem kurkumy
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.