Sos Czosnkowy (do pizzy, zapiekanek, placków ziemniaczanych, frytek itd. )

by - 1/28/2020 12:01:00 AM

Taki sos czosnkowy będzie pasował do wielu dań, szybko się go przygotowuje i łatwo przechowuje :)











Składniki:

  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego lub ewentualnie kwaśnej śmietany
  • 1 średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • szczypta soli, cukru i pieprzu białego
dodatkowo możemy dodać:
  • 1/5 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki


1. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i smakujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy pod swój smak. Sos możemy przechowywać szczelnie zakryty do 3 dni w lodówce.


*Jeśli wolimy ostrzejszy sos dodajemy więcej czosnku, możemy tez dodać szczyptę ostrej papryki.

Podobne Posty

1 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

durszlak

blogi kulinarne