Moje Zapiekanki Z Pieczarkami Od Podstaw
Takie domowe zapiekanki będą nam smakować o wiele lepiej niż te kupne i są idealne na każdą okazje. Oczywiście możecie zmieniać ich smak dodając lub odejmując poszczególne składniki lub np. pominąć sos pomidorowy.
Składniki na 3 zapiekanki
Zaczyn na bułki:
3. W między czasie obieram i ścieram pieczarki a następnie przesmażam je na oleju z cebulką, doprawiając lekko solą i pieprzem.
4. Koncentrat wraz z przyprawami przekładamy do rondelka i podgrzewamy, na koniec próbujemy i jeśli jest za kwaśny dodajemy jeszcze cukru.
5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 kawałki, rozciągamy na długość 30 cm i wałkujemy i zawijamy według schematu znów wałkując i robiąc wgłębienie wałkiem.
Gotową bułkę odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Uformowane bułki odstawiamy na 10 minut aby się napuszyły lekko.
Następnie smarujemy sosem i (możemy na spód wyłożyć trochę sera, ale nie musimy ! ) wykładamy pieczarki. Na koniec posypujemy serem.
Pieczemy w 200-190 stopniach przez 20 minut bez termoobiegu (musimy pilnować bo każdy piekarnik jest inny)
Składniki na 3 zapiekanki
Zaczyn na bułki:
- 12 g drożdży świeżych
- około 3/4 szkl wody
- 1/2 łyżeczki cukru
Ciasto na bułki:
- 2 szkl mąki pszennej
- szczypta cukru
- 3/4 płaskiej łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
Sos na spód zapiekanek:
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- papryka wędzona, ząbek czosnku, oregano, bazylia, sól, pieprz,
- szczypta cukru
- 1 łyżka śmietanki 30 %
Warstwa z pieczarkami:
- pieczarki 250 g
- 1/2 główki cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- ser żółty tarty
1. W garnuszku zagrzewamy wodę wraz z cukrem i rozpuszczamy drożdże - odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W misce szykuje mąkę z solą, wlewam wyrośnięty zaczyn i zaczynam wyrabiać.
Podczas wyrabiania dodaje 3 łyżki oleju. Całość zagniatam przez około 5-7 min.
Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia.
2. W misce szykuje mąkę z solą, wlewam wyrośnięty zaczyn i zaczynam wyrabiać.
Podczas wyrabiania dodaje 3 łyżki oleju. Całość zagniatam przez około 5-7 min.
Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia.
3. W między czasie obieram i ścieram pieczarki a następnie przesmażam je na oleju z cebulką, doprawiając lekko solą i pieprzem.
4. Koncentrat wraz z przyprawami przekładamy do rondelka i podgrzewamy, na koniec próbujemy i jeśli jest za kwaśny dodajemy jeszcze cukru.
5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 kawałki, rozciągamy na długość 30 cm i wałkujemy i zawijamy według schematu znów wałkując i robiąc wgłębienie wałkiem.
Gotową bułkę odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Uformowane bułki odstawiamy na 10 minut aby się napuszyły lekko.
Następnie smarujemy sosem i (możemy na spód wyłożyć trochę sera, ale nie musimy ! ) wykładamy pieczarki. Na koniec posypujemy serem.
Pieczemy w 200-190 stopniach przez 20 minut bez termoobiegu (musimy pilnować bo każdy piekarnik jest inny)
6 comments
ale fajny przepis!! a takie zapiekanki uwielbiam
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńWspaniałe :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
Usuńsuper przepis, moje dzieci je uwielbiają :D
OdpowiedzUsuńnieruchomości Torrevieja
Cieszę się ogromnie i dziękuje za komentarz :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.