Chlebek Ziemniaczany
Na święta zawsze piekę domowy chleb i nie ważne czy jest on na zakwasie czy bez, ważne jest dla nas, że jest domowy, a w święta wszystko smakuje wyjątkowo dlatego dzisiaj prezentuje Wam pyszny chlebek z dodatkiem ziemniaków :) Dzięki nim chlebek zachowuje dłużej sprężystość oraz jest bardziej wilgotny :)
Składniki na jeden bochenek
Zaczyn:
Składniki na jeden bochenek
Zaczyn:
- 25 g drożdży
- 125 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej typ 650
- 180 g ugotowanych, wystudzonych, ziemniaków puree (mogą być wczorajsze, ale musimy je przecisnąć przez praskę aby nie było grudek)
- 1 łyżeczka soli płaska
- 3 łyżki jogurtu gęstego
- 4 łyżki oleju / oliwy
- mak do posypania po wierzchu
1. Z drożdży, cukru i wody robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, puree ziemniaczane oraz jogurt i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto (u mnie zajął się tym robot). W trakcie wyrabiania dolewamy olej i wyrabiamy dalej aż się wchłonie a ciasto stanie się lekko lepkie i będzie odchodzić od ścianek misy robota.
Następnie wyrobione ciasto odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
3. Kiedy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je na omączony blat i krótko zagniatamy odgazowując je. Następnie formujemy i wykładamy do wysmarowanej i obsypanej mąką keksówki.
Możemy w tym momencie posmarować go wodą i obsypać makiem lub zrobić to przed włożeniem do piekarnika.
4. Następnie odstawiamy chleb, przykryty folią do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.
W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190 stopni.
Chleb pieczemy przez około 50-60 minut. Upieczony wykładamy z keksówki na kratkę do całkowitego wystudzenia.
3. Kiedy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je na omączony blat i krótko zagniatamy odgazowując je. Następnie formujemy i wykładamy do wysmarowanej i obsypanej mąką keksówki.
Możemy w tym momencie posmarować go wodą i obsypać makiem lub zrobić to przed włożeniem do piekarnika.
4. Następnie odstawiamy chleb, przykryty folią do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.
W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190 stopni.
Chleb pieczemy przez około 50-60 minut. Upieczony wykładamy z keksówki na kratkę do całkowitego wystudzenia.
7 comments
Bardzo lubię pieczywo z dodatkiem ziemniaków :-)
OdpowiedzUsuńJa też je lubię i nic się nie marnuje bo wczorajsze ziemniaki mogą znaleźć ponowne zastosowanie :)
Usuńależ apetyczne zdjęcie, z chęcią bym zjadła takiego chleba z masłem
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :-)
UsuńDomowe pieczywo jest najlepsze :) Twój chlebek wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńprzepyszny!
OdpowiedzUsuńPewnie upiekę...
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.