Chlebek Ziemniaczany

by - 12/04/2019 12:02:00 AM

Na święta zawsze piekę domowy chleb i nie ważne czy jest on na zakwasie czy bez, ważne jest dla nas, że jest domowy, a w święta wszystko smakuje wyjątkowo dlatego dzisiaj prezentuje Wam pyszny chlebek z dodatkiem ziemniaków :) Dzięki nim chlebek zachowuje dłużej sprężystość oraz jest bardziej wilgotny :)










Składniki na jeden bochenek

Zaczyn:

  • 25 g drożdży
  • 125 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
Ciasto:
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 180 g ugotowanych, wystudzonych, ziemniaków puree (mogą być wczorajsze, ale musimy je przecisnąć przez praskę aby nie było grudek)
  • 1 łyżeczka soli płaska
  • 3 łyżki jogurtu gęstego
  • 4 łyżki oleju / oliwy
  • mak do posypania po wierzchu


1. Z drożdży, cukru i wody robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, puree ziemniaczane oraz jogurt i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto (u mnie zajął się tym robot). W trakcie wyrabiania dolewamy olej i wyrabiamy dalej aż się wchłonie a ciasto stanie się lekko lepkie i będzie odchodzić od ścianek misy robota.
Następnie wyrobione ciasto odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

3. Kiedy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je na omączony blat i krótko zagniatamy odgazowując je. Następnie formujemy i wykładamy do wysmarowanej i obsypanej mąką keksówki. 
Możemy w tym momencie posmarować go wodą i obsypać makiem lub zrobić to przed włożeniem do piekarnika.
4. Następnie odstawiamy chleb, przykryty folią do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.
W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190 stopni.

Chleb pieczemy przez około 50-60 minut. Upieczony wykładamy z keksówki na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Podobne Posty

7 comments

  1. Bardzo lubię pieczywo z dodatkiem ziemniaków :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je lubię i nic się nie marnuje bo wczorajsze ziemniaki mogą znaleźć ponowne zastosowanie :)

      Usuń
  2. ależ apetyczne zdjęcie, z chęcią bym zjadła takiego chleba z masłem

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe pieczywo jest najlepsze :) Twój chlebek wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych