Puszyste Pierniczki Na Kwaśnej Śmietanie Z Suszonymi Śliwkami

by - 11/29/2019 12:02:00 AM

Pierniczki po upieczeniu są grubiutkie i od razu są miękkie, nie musza leżakować :)
Jeśli nie lubimy śliwek możemy je pominąć :)











Składniki na 1 blaszkę pierników:

  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g miodu
  • 40 g masła
  • 40 g cukru
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
  • 1 jajko kl M
  • 2 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • kilka śliwek suszonych pokrojonych na mniejsze kawałeczki
  • 1/2 łyżeczki sody 


1. Miód z masłem roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do przestygnięcia.
2. Mąkę wraz z jajkiem, kwaśną śmietaną, sodą, przyprawą do piernika, cukrem, kakao i śliwkami umieszczamy w misce, następnie dolewamy miód z masłem i zagniatamy ciasto.
Zagniecione ciasto chowamy do lodówki na 1 godzinę.

3. Schłodzone dzielimy na dwie części i wałkujemy na grubość 0,5 cm, wykrawamy pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 170 stop. przez 10-12 minut bez termoobiegu.

Upieczone wykładamy na kratkę do wystudzenia, a następnie polewamy czekoladą i dowolnie dekorujemy. Smacznego !



Podobne Posty

7 comments

  1. Piękne i na pewno smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana ale cudne pierniczki zrobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ piękne. Aż zapachniało świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wciąż szukam pomysłu na świąteczne pierniczki, a ostatnio smakują mi śliwki suszone. To chyba przepis dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuje i polecam przepis, przetestowany i sprawdzony :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych