Puszyste Pierniczki Na Kwaśnej Śmietanie Z Suszonymi Śliwkami
Pierniczki po upieczeniu są grubiutkie i od razu są miękkie, nie musza leżakować :)
Jeśli nie lubimy śliwek możemy je pominąć :)
Składniki na 1 blaszkę pierników:
Jeśli nie lubimy śliwek możemy je pominąć :)
Składniki na 1 blaszkę pierników:
- 230 g mąki pszennej tortowej
- 80 g miodu
- 40 g masła
- 40 g cukru
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
- 1 jajko kl M
- 2 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka kakao
- kilka śliwek suszonych pokrojonych na mniejsze kawałeczki
- 1/2 łyżeczki sody
1. Miód z masłem roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do przestygnięcia.
2. Mąkę wraz z jajkiem, kwaśną śmietaną, sodą, przyprawą do piernika, cukrem, kakao i śliwkami umieszczamy w misce, następnie dolewamy miód z masłem i zagniatamy ciasto.
Zagniecione ciasto chowamy do lodówki na 1 godzinę.
3. Schłodzone dzielimy na dwie części i wałkujemy na grubość 0,5 cm, wykrawamy pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 170 stop. przez 10-12 minut bez termoobiegu.
7 comments
cudne pierniczki
OdpowiedzUsuńPiękne i na pewno smaczne ;)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńKochana ale cudne pierniczki zrobiłaś :-)
OdpowiedzUsuńAleż piękne. Aż zapachniało świętami :)
OdpowiedzUsuńWciąż szukam pomysłu na świąteczne pierniczki, a ostatnio smakują mi śliwki suszone. To chyba przepis dla mnie!
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam przepis, przetestowany i sprawdzony :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.