Rogaliki Piernikowe Z Powidłami

by - 12/06/2019 12:02:00 AM

Witam się Mikołajkowo :)
Dzisiaj nie mam dla Was przepisu na ciasteczka dla Mikołaja, ale mam za to pyszne rogaliki które z powodzeniem mogą je zastąpić.
Rogaliki są mięciutkie, dobrze nadziane i oblane czekoladą, na jednym nie poprzestaniecie :)













Składniki na 25-30 rogalików:

  • 280 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 jajko kl M
  • 2 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • szczypta soli
  • 1/3 szkl cukru + 1/2 łyżeczki
  • 35 ml oleju lub roztopionego masła

dodatkowo:
  • 1/2 słoiczka gęstych powideł śliwkowych
  • polewa czekoladowa


1. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst. do wyrośnięcia.
2. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko, przyprawę do piernika oraz cukier.
3. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy olej lub masło. Jeśli ciasto wyszło za bardzo lepkie podsypujemy je jeszcze mąką.
Odstawiamy je na 30-40 min do podwojenia objętości.
4. Po wyrośnięciu lekko zagniatamy ciasto odgazowując je i dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Następnie przykładamy duży talerz np. obiadowy i odrysowujemy koło.
Koło dzielimy na 8 części.
Na każdy trójkąt nakładamy po odrobinie nadzienia i zawijamy tak aby koniec był zawsze na spodzie rogalika.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na około 15-20 min. ( ja zazwyczaj zanim zrobię drugą blaszkę rogalików to ta pierwsza jest już gotowa do włożenia do pieca )

Pieczemy w 180 stop przez około 20-25 min.

Po wystudzeniu rogaliki oblewamy czekoladą. Smacznego !!



Podobne Posty

8 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom