Rogaliki Piernikowe Z Powidłami
Witam się Mikołajkowo :)
Dzisiaj nie mam dla Was przepisu na ciasteczka dla Mikołaja, ale mam za to pyszne rogaliki które z powodzeniem mogą je zastąpić.
Rogaliki są mięciutkie, dobrze nadziane i oblane czekoladą, na jednym nie poprzestaniecie :)
Składniki na 25-30 rogalików:
1. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst. do wyrośnięcia.
2. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko, przyprawę do piernika oraz cukier.
3. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy olej lub masło. Jeśli ciasto wyszło za bardzo lepkie podsypujemy je jeszcze mąką.
Odstawiamy je na 30-40 min do podwojenia objętości.
4. Po wyrośnięciu lekko zagniatamy ciasto odgazowując je i dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Następnie przykładamy duży talerz np. obiadowy i odrysowujemy koło.
Koło dzielimy na 8 części.
Na każdy trójkąt nakładamy po odrobinie nadzienia i zawijamy tak aby koniec był zawsze na spodzie rogalika.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na około 15-20 min. ( ja zazwyczaj zanim zrobię drugą blaszkę rogalików to ta pierwsza jest już gotowa do włożenia do pieca )
Pieczemy w 180 stop przez około 20-25 min.
Po wystudzeniu rogaliki oblewamy czekoladą. Smacznego !!
Dzisiaj nie mam dla Was przepisu na ciasteczka dla Mikołaja, ale mam za to pyszne rogaliki które z powodzeniem mogą je zastąpić.
Rogaliki są mięciutkie, dobrze nadziane i oblane czekoladą, na jednym nie poprzestaniecie :)
Składniki na 25-30 rogalików:
- 280 g mąki pszennej tortowej
- 25 g drożdży świeżych
- 1 jajko kl M
- 2 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 szklanki letniego mleka
- szczypta soli
- 1/3 szkl cukru + 1/2 łyżeczki
- 35 ml oleju lub roztopionego masła
dodatkowo:
- 1/2 słoiczka gęstych powideł śliwkowych
- polewa czekoladowa
3. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy olej lub masło. Jeśli ciasto wyszło za bardzo lepkie podsypujemy je jeszcze mąką.
Odstawiamy je na 30-40 min do podwojenia objętości.
4. Po wyrośnięciu lekko zagniatamy ciasto odgazowując je i dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Następnie przykładamy duży talerz np. obiadowy i odrysowujemy koło.
Koło dzielimy na 8 części.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na około 15-20 min. ( ja zazwyczaj zanim zrobię drugą blaszkę rogalików to ta pierwsza jest już gotowa do włożenia do pieca )
Pieczemy w 180 stop przez około 20-25 min.
Po wystudzeniu rogaliki oblewamy czekoladą. Smacznego !!
10 comments
Takie rogaliki to muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńByły pychotka :-)
Usuńależ one ładnie wyglądają
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńMuszę koniecznie spróbować bo wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :*
UsuńBardzo fajny pomysł, wpadnę na kawkę :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i zapraszam :*
UsuńWłaśnie zaczęłam robić, mam nadzieję że wyjdą, bo idą do córki do przedszkola 😉
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że będą smakować :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.