Krucho Drożdżowa Rolada Z Nadzieniem Jak Na Rogale Świętomarcińskie
W tym roku nie piekę rogali Świętomarcińskich link do nich macie tutaj za to postanowiłam upiec pyszną i dość prosta w przygotowaniu roladę z nadzieniem jak na rogale Marcińskie. Wyszła przepyszna, roboty z nią o połowę mniej ba nawet można masę zrobić jednego dnia (bez ubitej piany i dodanej) i schować do lodówki, a dopiero drugiego dnia zagnieść ciasto i upiec roladę.
Polecam wszystkim, bez obaw się Wam upiecze ;)
Składniki na jedną spora roladę
Ciasto:
Polecam wszystkim, bez obaw się Wam upiecze ;)
Składniki na jedną spora roladę
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 15 g drożdży świeżych
- 1 jajko kl L (odrobina białka do posmarowania ciasta)
- 1 żółtko
- 40 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 czubata łyżka śmietany 18 %
- esencja waniliowa
Masa z białego maku:
- 200 g białego maku
- 1 białko
- 1 łyżka masła
- 80 g cukru
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki mielonych drobno migdałów (może być mąka migdałowa)
- skórka pomarańczowa
- namoczone rodzynki z żurawiną
- aromat migdałowy
Masa z maku
1. Mak wsypujemy do garnka i zalewamy wrzącą wodą tak aby wody było ponad mak i gotujemy na najmniejszym ogniu, czasami mieszając przez około 30 min. Następnie odsączamy go na sicie wyłożonym gazą. Na czas przygotowania ciasta odstawiamy mak na bok aby mógł swobodnie odsączyć się.
2. Odsączony mak, mielimy w maszynce na najmniejszych oczkach trzy razy ( ja zmieliłam dwa gdyż lubię aby mak był bardziej wyczuwalny)
3. W garnuszku rozpuszczamy miód z masłem, cukrem i dodajemy do maku. Dodajemy także zmielone migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, oraz parę kropel aromatu migdałowego.
Na sam koniec ubijamy białko na sztywno i dodajemy do masy. Mieszamy wszystko i odstawiamy do lodówki.
Ciasto
4. Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka.
5. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajko i żółtko oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto i wałkuje na prostokąt wielkości 35 x 30 cm najlepiej robić to od razu na papierze do pieczenia w który potem będziemy zawijać roladę !
następnie smaruje ciasto białkiem aby ciasto nie odstawało od maku i nie tworzył się zakalec.
6. Następnie wykładam masę makową zostawiając wolne brzegi ( 3cm )
7. Boki zawijam na masę makową, następnie zawijam całe ciasto w roladę. W ten sposób z początka i końca rolady masa nie będzie wychodzić ;)
8. Roladę następnie zawijamy w papier do pieczenie tak aby koniec papieru znalazł się pod spodem, a przestrzeń między papierem, a roladą była na grubość naszej dłoni.
Ciężko to na zdjęciu pokazać bo było już ciemno.
9. Roladę pieczemy w 180 stop. przez 40-45 minut. Następie wyjmujemy ją z piekarnika i pozwalamy jej ostygnąć w tym papierze.
Wystudzona polewamy lukrem. Smacznego !!!
2. Odsączony mak, mielimy w maszynce na najmniejszych oczkach trzy razy ( ja zmieliłam dwa gdyż lubię aby mak był bardziej wyczuwalny)
3. W garnuszku rozpuszczamy miód z masłem, cukrem i dodajemy do maku. Dodajemy także zmielone migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, oraz parę kropel aromatu migdałowego.
Na sam koniec ubijamy białko na sztywno i dodajemy do masy. Mieszamy wszystko i odstawiamy do lodówki.
Ciasto
4. Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka.
5. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajko i żółtko oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto i wałkuje na prostokąt wielkości 35 x 30 cm najlepiej robić to od razu na papierze do pieczenia w który potem będziemy zawijać roladę !
następnie smaruje ciasto białkiem aby ciasto nie odstawało od maku i nie tworzył się zakalec.
6. Następnie wykładam masę makową zostawiając wolne brzegi ( 3cm )
7. Boki zawijam na masę makową, następnie zawijam całe ciasto w roladę. W ten sposób z początka i końca rolady masa nie będzie wychodzić ;)
8. Roladę następnie zawijamy w papier do pieczenie tak aby koniec papieru znalazł się pod spodem, a przestrzeń między papierem, a roladą była na grubość naszej dłoni.
Ciężko to na zdjęciu pokazać bo było już ciemno.
9. Roladę pieczemy w 180 stop. przez 40-45 minut. Następie wyjmujemy ją z piekarnika i pozwalamy jej ostygnąć w tym papierze.
Wystudzona polewamy lukrem. Smacznego !!!
8 comments
Ale to pięknie wygląda... Muszę to dodać do zakładek i wypróbować na przyszły weekend
OdpowiedzUsuńpyszności
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie i na pewno tak smakuje, zapisuję przepis i niedługo wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńPolecam i życzę udanego wypieku i smacznego :-)
UsuńAkurat zrobię na święta, bo wygląd naprawdę dobrze i apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam, jest naprawdę pyszna :)
UsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.