Maxi Słomka Ptysiowa
Pyszne, grube paluszki obsypane cukrem, ja je uwielbiam, a ty ? :)
Składniki na 30 sztuk:
Składniki na 30 sztuk:
- 125 ml wody
- 50 g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka kl M
- 80 g mąki pszennej
- cukier (biały, trzcinowy lub perlisty)
- jajko do posmarowania
1. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i masłem.
2. Na gotująca się wodę wsypujemy szklankę mąki i energicznie mieszamy aby się nie przypaliła.
Ciasto jest gotowe gdy jest szkliste i odchodzi od ścianek garnka.
gotowe ciasto odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
3. Po tym czasie zaczynamy dodawać do ciasta po jednym jajku i miksujemy wszystko do połączenia.
Idealna konsystencja ciasta jest wtedy gdy rozciąga się ono między palcami.
4. Przekładamy ciasto do worka cukierniczego i na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia wyciskamy paluszki o grubości 2,5 cm (jeśli słomka ma być chuda to wyciskamy ciasto o grubości 1 cm) w sporych odstępach gdyż urosną podczas pieczenia !
Słomkę smarujemy delikatnie roztrzepanym jajkiem i obsypujemy cukrem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut do ze złocenia. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy słomkę jeszcze na 5 minut.
2. Na gotująca się wodę wsypujemy szklankę mąki i energicznie mieszamy aby się nie przypaliła.
Ciasto jest gotowe gdy jest szkliste i odchodzi od ścianek garnka.
gotowe ciasto odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
3. Po tym czasie zaczynamy dodawać do ciasta po jednym jajku i miksujemy wszystko do połączenia.
Idealna konsystencja ciasta jest wtedy gdy rozciąga się ono między palcami.
4. Przekładamy ciasto do worka cukierniczego i na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia wyciskamy paluszki o grubości 2,5 cm (jeśli słomka ma być chuda to wyciskamy ciasto o grubości 1 cm) w sporych odstępach gdyż urosną podczas pieczenia !
Słomkę smarujemy delikatnie roztrzepanym jajkiem i obsypujemy cukrem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut do ze złocenia. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy słomkę jeszcze na 5 minut.
2 comments
Wyszły jak z cukierni, bardzo lubię bez cukru do zup - kremów :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.