Chałka Grecka

by - 10/17/2019 12:02:00 AM

Taka prawdziwa chałka grecka pieczona jest na Wielkanoc, moja propozycja z racji że do Wielkanocy jeszcze daleko jest nieco uproszczona, ale równie smaczna.
Do tej chałki możemy dodać skórkę pomarańczową będzie jeszcze smaczniejsza, a wierzch posypać płatkami migdałów :)












Składniki na jedną chałkę

Zaczyn:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 120 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g migdałów mielonych
  • 1 jajko kl M
  • 3 łyżki cukru
  • esencja waniliowa
  • 45 g roztopionego masła
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka
  • płatki migdałów na wierzch (nie miałam, więc nie dałam ;)


1. Z drożdży, 1 łyżeczki cukru  robimy zaczyn w ciepłym mleku. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia.
2. Do miski wsypujemy mąkę, mielone migdały, wbijamy jajko oraz dodajemy cukier. Kiedy zaczyn nam wyrośnie, przelewamy go do mąki i zagniatamy ciasto. Podczas zagniatania dolewamy partiami roztopione masło.
 Wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
3. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, zagniatamy je ponownie i dzielimy na 3 części,  każdą cześć rozciągamy w wałek, wałki zaplatamy ze sobą w warkocz chowając końce chałki pod spód.
4. Zaplecioną chałkę przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy na 20 min do napuszenia.



Kiedy podrosła, smarujemy ją roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, możemy w tym momencie posypać ją płatkami migdałowymi (ja ich nie miałam). Pieczemy w 190 stopniach grzanie góra-dół bez termoobiegu przez 25-30 min.
Upieczoną przekładamy na kratkę do przestygnięcia. Smacznego !!



Podobne Posty

4 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych