Chałka Grecka
Taka prawdziwa chałka grecka pieczona jest na Wielkanoc, moja propozycja z racji że do Wielkanocy jeszcze daleko jest nieco uproszczona, ale równie smaczna.
Do tej chałki możemy dodać skórkę pomarańczową będzie jeszcze smaczniejsza, a wierzch posypać płatkami migdałów :)
Składniki na jedną chałkę
Zaczyn:
Do tej chałki możemy dodać skórkę pomarańczową będzie jeszcze smaczniejsza, a wierzch posypać płatkami migdałów :)
Składniki na jedną chałkę
Zaczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 120 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 50 g migdałów mielonych
- 1 jajko kl M
- 3 łyżki cukru
- esencja waniliowa
- 45 g roztopionego masła
- 1 żółtko + 1 łyżka mleka
- płatki migdałów na wierzch (nie miałam, więc nie dałam ;)
1. Z drożdży, 1 łyżeczki cukru robimy zaczyn w ciepłym mleku. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia.
2. Do miski wsypujemy mąkę, mielone migdały, wbijamy jajko oraz dodajemy cukier. Kiedy zaczyn nam wyrośnie, przelewamy go do mąki i zagniatamy ciasto. Podczas zagniatania dolewamy partiami roztopione masło.
Wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
3. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, zagniatamy je ponownie i dzielimy na 3 części, każdą cześć rozciągamy w wałek, wałki zaplatamy ze sobą w warkocz chowając końce chałki pod spód.
4. Zaplecioną chałkę przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy na 20 min do napuszenia.
Kiedy podrosła, smarujemy ją roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, możemy w tym momencie posypać ją płatkami migdałowymi (ja ich nie miałam). Pieczemy w 190 stopniach grzanie góra-dół bez termoobiegu przez 25-30 min.
Upieczoną przekładamy na kratkę do przestygnięcia. Smacznego !!
2. Do miski wsypujemy mąkę, mielone migdały, wbijamy jajko oraz dodajemy cukier. Kiedy zaczyn nam wyrośnie, przelewamy go do mąki i zagniatamy ciasto. Podczas zagniatania dolewamy partiami roztopione masło.
Wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
3. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, zagniatamy je ponownie i dzielimy na 3 części, każdą cześć rozciągamy w wałek, wałki zaplatamy ze sobą w warkocz chowając końce chałki pod spód.
4. Zaplecioną chałkę przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy na 20 min do napuszenia.
Kiedy podrosła, smarujemy ją roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, możemy w tym momencie posypać ją płatkami migdałowymi (ja ich nie miałam). Pieczemy w 190 stopniach grzanie góra-dół bez termoobiegu przez 25-30 min.
Upieczoną przekładamy na kratkę do przestygnięcia. Smacznego !!
4 comments
jaka piękne rumiana!!!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńmmmmm.. Piękna, Będę musiała spróbować sama zrobić.
OdpowiedzUsuńJest prościutka w wykonaniu i bardzo smaczna :-)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.