Zapiekanka Ziemniaczana Z Mięsem I Cukinią
Kolejna zapiekanka z cukinią, tylko tym razem z dodatkiem mięsa mielonego w sosie pomidorowym.
Pyszna, aromatyczna i nie skomplikowana do przygotowania. Zachęcam Was do jej przygotowania bo jet to pomysł na szybki, sycący i niedrogi obiad.
Składniki na 2-3 osoby:
Pyszna, aromatyczna i nie skomplikowana do przygotowania. Zachęcam Was do jej przygotowania bo jet to pomysł na szybki, sycący i niedrogi obiad.
Składniki na 2-3 osoby:
- 6-7 średnich ziemniaków
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1/2 puszki pomidorów krojonych
- 1/2 główki cebuli
- 1 średniej wielkości cukinia
- tarty ser mozzarella
- przyprawa do ziemniaków (używam Kamis)
- przyprawa do spaghetti (używam Kotanyi)
- sól, pieprz do smaku
1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurka na pół miękko, około 15-20 min. Po ugotowaniu lekko studzimy, obieramy i kroimy na plasterki.
2. Cukinie myjemy i obieramy ze skórki (jeśli jest młoda nie trzeba jej obierać), kroimy na 3-4 mm plasterki, obsypujemy ją solą, pieprzem.
Kiedy puści sok wycieramy jego nadmiar papierowym ręcznikiem.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy plasterki cukinii tak po 2-3 minuty z każdej strony.
2. Cukinie myjemy i obieramy ze skórki (jeśli jest młoda nie trzeba jej obierać), kroimy na 3-4 mm plasterki, obsypujemy ją solą, pieprzem.
Kiedy puści sok wycieramy jego nadmiar papierowym ręcznikiem.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy plasterki cukinii tak po 2-3 minuty z każdej strony.
3. W czasie gdy ziemniaki się jeszcze gotują na patelni przysmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz mięso mielone. Kiedy się przesmaży dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy przyprawą do spaghetti nie za dużo, solą i pieprzem i dusimy przez około 10 minut.
4. Foremkę do zapiekania smarujemy masłem lub smalcem i wykładamy na przemian ziemniaki które obsypujemy przyprawą do ziemniaków i odrobina soli i pieprzu, następnie połowa sosu z mięsem mielonym, plastry cukinii, ziemniaki, znów przyprawa do ziemniaków i reszta mięsa mielonego. Na sam wierzch plastry cukinii.
Pieczemy w 200 stop przez około 30-35 min
10 minut przed końcem pieczenia posypujemy wierzch serem mozzarella. Smacznego !
10 minut przed końcem pieczenia posypujemy wierzch serem mozzarella. Smacznego !
3 comments
Pyszna propozycja na obiad :)
OdpowiedzUsuńTa zapiekanka jest przepyszna, a przy okazji prosta w wykonaniu! Często ją robię! :)
OdpowiedzUsuńSuper, nam też bardzo smakuje. Pozdrawiam :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.