Zapiekanka Ziemniaczana Z Pieczarkami I Cukinią / Bez Jajek

by - 6/04/2019 12:02:00 AM

Prosta i bardzo smaczna zapiekanka, w Maju robiłam ją trzy razy, tak nam smakowała :)












Składniki na 2 osoby:

  • 6-7 średnich ziemniaków
  • 250 g pieczarek
  • 1/2 cukinii
  • 1 mała cebulka
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 1/3 kostki fety pokrojonej w kostkę
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • garść startego sera żółtego (zamiast sera żółtego można użyć samej mozzarelli)
  • sól, pieprz, papryka słodka w proszku,
  • przyprawa do ziemniaków (używam Kamis)
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki
  • masło lub smalec do wysmarowania foremki
  • naczynie do zapiekania



1.  Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurka na pół miękko, około 15-20 min. Po ugotowaniu lekko studzimy, obieramy i kroimy na plasterki.
2. Cukinie myjemy i obieramy ze skórki (jeśli jest młoda nie trzeba jej obierać), kroimy na 3-4 mm plasterki, obsypujemy ją solą, pieprzem oraz papryką.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy plasterki cukinii tak po 2-3 minuty z każdej strony.
3. W czasie gdy ziemniaki się gotują obieramy i ścieramy pieczarki na tarce lub kroimy w plasterki.
4. Na patelni przesmażamy cebulkę oraz drobno pokrojony czosnek, następnie dodajemy pieczarki  doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż większość wody odparuje z patelni.
Kiedy to się stanie wlewamy do pieczarek śmietankę, chwilkę dusimy i odstawiamy na bok.
5. Foremkę do zapiekania smarujemy masłem lub smalcem i wykładamy na przemian ziemniaki które obsypujemy przyprawą do ziemniaków i odrobina soli i pieprzu, następnie warstwa pieczarek z sosem i plasterki cukinii, następnie znów ziemniaki (plus przyprawa do ziemniaków), pieczarki i cukinia.
Na sam koniec, na wierzchu, układamy kawałki mozzarelli, fetę i obsypujemy serem żółtym.
Pieczemy w 190 stop przez około 30-35 min



Po upieczeniu obsypujemy zapiekankę natką pietruszki. Smacznego !!!

Podobne Posty

2 komentarze

  1. Pyszna zapiekanka. Uwielbiam takie ziemniaczane :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak nie zaprzeczę, jest bardzo smaczna, prosta ale smaczna :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

streetcom

durszlak

blogi kulinarne