Zapiekanka Ziemniaczana Z Pieczarkami I Cukinią / Bez Jajek
Prosta i bardzo smaczna zapiekanka, w Maju robiłam ją trzy razy, tak nam smakowała :)
Składniki na 2 osoby:
Składniki na 2 osoby:
- 6-7 średnich ziemniaków
- 250 g pieczarek
- 1/2 cukinii
- 1 mała cebulka
- 2 małe ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki 30 %
- 1/3 kostki fety pokrojonej w kostkę
- 1/2 kulki mozzarelli
- garść startego sera żółtego (zamiast sera żółtego można użyć samej mozzarelli)
- sól, pieprz, papryka słodka w proszku,
- przyprawa do ziemniaków (używam Kamis)
- olej do smażenia
- natka pietruszki
- masło lub smalec do wysmarowania foremki
- naczynie do zapiekania
1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurka na pół miękko, około 15-20 min. Po ugotowaniu lekko studzimy, obieramy i kroimy na plasterki.
2. Cukinie myjemy i obieramy ze skórki (jeśli jest młoda nie trzeba jej obierać), kroimy na 3-4 mm plasterki, obsypujemy ją solą, pieprzem oraz papryką.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy plasterki cukinii tak po 2-3 minuty z każdej strony.
2. Cukinie myjemy i obieramy ze skórki (jeśli jest młoda nie trzeba jej obierać), kroimy na 3-4 mm plasterki, obsypujemy ją solą, pieprzem oraz papryką.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy plasterki cukinii tak po 2-3 minuty z każdej strony.
3. W czasie gdy ziemniaki się gotują obieramy i ścieramy pieczarki na tarce lub kroimy w plasterki.
4. Na patelni przesmażamy cebulkę oraz drobno pokrojony czosnek, następnie dodajemy pieczarki doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż większość wody odparuje z patelni.
Kiedy to się stanie wlewamy do pieczarek śmietankę, chwilkę dusimy i odstawiamy na bok.
Kiedy to się stanie wlewamy do pieczarek śmietankę, chwilkę dusimy i odstawiamy na bok.
5. Foremkę do zapiekania smarujemy masłem lub smalcem i wykładamy na przemian ziemniaki które obsypujemy przyprawą do ziemniaków i odrobina soli i pieprzu, następnie warstwa pieczarek z sosem i plasterki cukinii, następnie znów ziemniaki (plus przyprawa do ziemniaków), pieczarki i cukinia.
Na sam koniec, na wierzchu, układamy kawałki mozzarelli, fetę i obsypujemy serem żółtym.
2 comments
Pyszna zapiekanka. Uwielbiam takie ziemniaczane :-)
OdpowiedzUsuńOj tak nie zaprzeczę, jest bardzo smaczna, prosta ale smaczna :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.