Prosta, Domowa Pizza
Taką właśnie pizzę przygotowuje najczęściej, taka nam najbardziej smakuje. Ciasto jest dość cienkie, lekko chrupiące, możemy z niego oczywiście przygotować jedną dużą pizzę lub na przykład cztery małe, albo podwoić ilość składników i nakarmić większą część rodzinki :)
Składniki na 2 pizze po 20 cm
Zaczyn:
3. W między czasie szykujemy sobie dodatki na pizzerinki i sos.
4. Koncentrat wraz z przyprawami przekładamy do rondelka i podgrzewamy, na koniec próbujemy i jeśli jest za kwaśny dodajemy łyżkę śmietany i cukier.
5. Ciasto dzielimy na 2 kawałki i wałkujemy na cienkie placki.
Odstawiamy na 10 minut aby się napuszyło lekko.
Następnie smarujemy sosem i układamy dodatki. Na koniec posypujemy serem.
Pieczemy w 200-190 stopniach przez 15-20 minut bez termoobiegu (musimy pilnować bo każdy piekarnik jest inny)
Pizze podaje z sosem czosnkowym i/lub ketchupem. Smacznego !
Składniki na 2 pizze po 20 cm
Zaczyn:
- 12 g drożdży świeżych
- 1/2 szkl wody
- 1/2 łyżeczki cukru
Ciasto:
- 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
- szczypta cukru
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 2-3 łyżki oliwy np. smakowej bazyliowej
Sos:
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- papryka wędzona, ząbek czosnku, oregano, bazylia, sól, pieprz,
- szczypta cukru
- 1 łyżka śmietanki 30 %
Dodatki:
- szynka
- oliwki
- ogórek kiszony
- zielony groszek konserwowy
- ser feta
- mozzarella
- ser żółty tarty
1. W garnuszku zagrzewamy wodę wraz z cukrem i rozpuszczamy drożdże - odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W misce szykuje mąkę z solą, wlewam wyrośnięty zaczyn i zaczynam wyrabiać.
Podczas wyrabiania dodaje 2-3 łyżki oleju. Całość zagniatam przez około 5-7 min.
Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia.
2. W misce szykuje mąkę z solą, wlewam wyrośnięty zaczyn i zaczynam wyrabiać.
Podczas wyrabiania dodaje 2-3 łyżki oleju. Całość zagniatam przez około 5-7 min.
Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia.
3. W między czasie szykujemy sobie dodatki na pizzerinki i sos.
4. Koncentrat wraz z przyprawami przekładamy do rondelka i podgrzewamy, na koniec próbujemy i jeśli jest za kwaśny dodajemy łyżkę śmietany i cukier.
5. Ciasto dzielimy na 2 kawałki i wałkujemy na cienkie placki.
Odstawiamy na 10 minut aby się napuszyło lekko.
Następnie smarujemy sosem i układamy dodatki. Na koniec posypujemy serem.
Pieczemy w 200-190 stopniach przez 15-20 minut bez termoobiegu (musimy pilnować bo każdy piekarnik jest inny)
Pizze podaje z sosem czosnkowym i/lub ketchupem. Smacznego !
0 comments
Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.