Ciasto Pofalowane Z Rabarbarem

by - 5/31/2019 12:02:00 AM

Może nie jest zbyt urodziwe, ale było bardzo smaczne :)
Spokojnie, nie zjedliśmy całego, część została zamrożona i gdy będzie potrzeba, wyjmiemy i rozmrozimy. Często tak robię, bo przecież nie można jeść w kółko te same ciasto ;)














Składniki na blaszkę 23 x 23 cm


ciasto:
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 160 g masła
  • 130 g cukru
  • 4 jajka kl L
  • esencja waniliowa
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z malutkim czubkiem
  • 3 czubate łyżeczki kakao
  • 4 łyżki mleka
masa budyniowa:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 40 g
  • 2 i 1/2 łyżki cukru
  • 2 i 1/2 szkl mleka
  • 100 gr masła
polewa czekoladowa z żelatyną:
  • 50 g masła
  • 1/4 szkl cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki żelatyny + 15 ml zimnej wody
dodatkowo:
  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • wiórki kokosowe do obsypania po wierzchu (nie konieczne)

Ciasto

1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i esencję waniliową. Mieszamy całość do połączenia się składników.
2. Następnie dzielimy ciasto na 1/3 i 2/3.
Większą część wykładamy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Mniejszą część miksujemy z kakao i mlekiem i za pomocą łyżki wkładamy delikatnie na wierzch ciasta białego tak aby nie zmieszało się ono z nim.
4. Rabarbar obieramy i kroimy w 3 cm kawałki i układamy na cieście delikatnie wciskając go w ciemne ciasto w odstępach 2-3 cm.



Ciasto pieczemy 180 stop. przez 40 - 45 minut. do suchego patyczka ( patyczek wbity w ciasto musi być suchy )

5. Upieczone ciasto wykładamy na kratkę aby wystygło.

Masa budyniowa

6. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu ale w mniejszej ilości mleka (w 2 szklankach a 1/2 rozmieszamy proszek budyniowy). Następnie, ugotowany budyń, odstawiamy do prawie całkowitego wystudzenia (przykrywamy folią spożywczą, wierzch budyniu aby nie utworzył się kożuch, możemy też wstawić go do lodowatej wody aby szybciej ostygł)
7. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Postępujemy tak aż do wykończenia składników.
8. Wystudzony biszkopt smarujemy z wierzchu masą budyniową i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania polewy.

Polewa czekoladowa

9. Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie.
10. Do garnuszka/rondelka wrzucamy masło, mleko, kakao i cukier puder i mieszamy do rozpuszczenia się i połączenia składników (nie gotujemy!)
11. Następnie wyłączamy grzanie i dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia się jej w masie kakaowej. Polewę schładzamy do temp. pokojowej a następnie polewamy nią ciasto i obsypujemy ewentualnie kokosem. Smacznego !

Podobne Posty

6 comments

  1. Trochę jak fale Dunaju :) z rabarbarem też musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że po modyfikacji przepisu fale Dunaju będą już 100 % :D

      Usuń
  2. też mi sie skojarzyło z "falami Dunaju" i za pewne tak samo pysznie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie piekłam tego ciasta, a wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pora upiec, jest smaczne i łatwe w przygotowaniu :-)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych