Ślimaczki Z Serem I Rodzynkami

by - 6/07/2019 12:02:00 AM

Zjeść rano taką świeżą, mięciutką drożdżóweczkę to jest coś wspaniałego, dlatego nie czekajcie dłużej i jak tylko się ochłodzi pieczcie i jedzcie ile się da, bo da się sporo takie są dobre :D
















Składniki na 16 ślimaczków

Zaczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 szkl ciepłego ale nie gorącego mleka
  • 1 łyżka cukru
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 1 jajko kl M 
  • 40 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1/3 szkl cukru
  • parę kropel esencji waniliowej
  • ewent. 1 łyżka jogurtu greckiego lub gęstej śmietany 18 %
Nadzienie:
  • 200 g sera twarogowego np. Mój ulubiony
  • 1 żółtko
  • 2 czubate łyżki budyniu
  • 1 łyżeczka masła roztopionego
  • 40 g cukru
  • rodzynki
  • ewent. odrobina otartej skórki z pomarańczy

1. Z ciepłego mleka, łyżki cukru i drożdży tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Mąkę, jajko, cukier oraz esencję waniliową umieszczamy w misce. Dodajemy do tego wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło ( moje ciasto wyrobił robot i trwało to około 5-7 minut). Jeśli ciasto jest zbyt tępe dodajemy jogurt/śmietanę i wyrabiamy dalej.
Gotowe ciasto odstawiamy na 30-40 minut do podrośnięcia.
3. Łączymy z serem żółtko, cukier, roztopione masło (jeśli ser był z kostki, mielimy go dwukrotnie)
ewentualnie dodajemy skórkę pomarańczową, rodzynki oraz proszek budyniowy. Mieszamy całość i odstawiamy pod przykryciem do lodówki.
4. Kiedy ciasto podrośnie, przekładamy je na stolnicę/blat i odgazowujemy (krótko zagniatamy) i wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy masą serową tak aby końce pozostały czyste. Zawijamy i kroimy na kawałki grubości 2-3 cm.

5. Gotowe ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15-20 minut do lekkiego podrośnięcia.

Ślimaczki pieczemy 190 stop przez około 30. Grzanie góra - dół bez termoobiegu.
Kiedy ślimaczki ostygną, możemy je polukrować. Smacznego !!!

Podobne Posty

5 comments

  1. Uwielbiam takie buły. Są pyszne. Miłego dnia kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają. Lubię wszelakiego rodzaju ciasta i drożdżówki na drożdżach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne bułeczki <3 wyglądają super z pewnością smakują równie dobrze :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych