Rogaliki Drożdżowe Makowo - Migdałowe
Uwielbiam takie małe rogaliki, są pyszne, leciutkie i można je ze sobą zabrać np. na wycieczkę ;)
Składniki na 25-35 rogalików:
Nadzienie
1. W garnku zagrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej miód, następnie dodajemy mak i zagotowujemy całość, odstawiamy do przestudzenia. W między czasie dodajemy migdały mielone oraz bakalie i ewentualnie esencje migdałową.
2. Białko ubijamy na sztywno i dodajemy do wystudzonego maku. Masę odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na rogaliki.
Ciasto
3. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst. do wyrośnięcia.
4. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko oraz cukier.
5. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy olej lub masło.
Odstawiamy je na 30-40 min do podwojenia objętości.
6. Po wyrośnięciu lekko zagniatamy ciasto odgazowując je i dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Następnie przykładamy duży talerz np. obiadowy i odrysowujemy koło.
Koło dzielimy na 8 części.
Na każdy trójkąt nakładamy po odrobinie nadzienia (małej łyżeczce) i zawijamy tak aby koniec był zawsze na spodzie rogalika.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na około 15-20 min. ( ja zazwyczaj zanim zrobię drugą blaszkę rogalików to ta pierwsza jest już gotowa do włożenia do pieca )
Pieczemy w 180 stop przez około 20-25 min.
Po wystudzeniu możemy polukrować rogaliki. Smacznego !!
Składniki na 25-35 rogalików:
- 300 g mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych
- 1 żółtko kl L
- parę kropel esencji pomarańczowej lub waniliowej ( nie koniecznie )
- 1/2 szklanki letniego mleka
- szczypta soli
- 1/3 szkl cukru + 1/2 łyżeczki
- 40 ml oleju lub roztopionego masła
nadzienie:
- 70 g mielonych migdałów
- 50 g maku mielonego
- 3 łyżki miodu
- 50 ml wody
- 1 białko kl L
- orzechy, rodzynki drobno posiekane
- esencja migdałowa
Nadzienie
1. W garnku zagrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej miód, następnie dodajemy mak i zagotowujemy całość, odstawiamy do przestudzenia. W między czasie dodajemy migdały mielone oraz bakalie i ewentualnie esencje migdałową.
2. Białko ubijamy na sztywno i dodajemy do wystudzonego maku. Masę odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na rogaliki.
Ciasto
3. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst. do wyrośnięcia.
5. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy olej lub masło.
Odstawiamy je na 30-40 min do podwojenia objętości.
6. Po wyrośnięciu lekko zagniatamy ciasto odgazowując je i dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Następnie przykładamy duży talerz np. obiadowy i odrysowujemy koło.
Koło dzielimy na 8 części.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na około 15-20 min. ( ja zazwyczaj zanim zrobię drugą blaszkę rogalików to ta pierwsza jest już gotowa do włożenia do pieca )
Pieczemy w 180 stop przez około 20-25 min.
Po wystudzeniu możemy polukrować rogaliki. Smacznego !!
10 comments
zjadłabym kilka od razu :)
OdpowiedzUsuńNie dziwie się :-)
UsuńŚwieże rogaliki z aromatyczną kawą, pycha!
OdpowiedzUsuńTo prawda, duża pycha ^_^
UsuńPyszne rogale z makiem 😊
OdpowiedzUsuńDziękuje, z chęcią bym poczęstowała :-)
UsuńWyglądają jak rogaliki naszej babci :) Cudne <3
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
Usuńmniam, jak ja lubię takie rogaliki:)
OdpowiedzUsuńSą pyszne, ja też je dlatego uwielbiam :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.