Wilgotna Marmurkowa Babka Na Jogurcie

by - 4/05/2019 12:02:00 AM

Dodatek jogurtu sprawia że babka jest bardzo wilgotna i długo zachowuje świeżość :)















Składniki na jedną keksówke 25 x 10 cm:

  • 125 g masła
  • 3 jajka kl. M
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 czubata szkl, mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jogurt 150 g
  • 2 i 1/2 łyżeczki kakao
Polewa czekoladowa:
  • 5 łyżeczek cukru
  • 15 g masła
  • 1 łyżka zimnego mleka
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • orzechy grubo pokrojone do posypania po wierzchu


Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej !

1. Masło ucieramy na puch. 
2. Następnie wbijamy jajka. Po każdym jajku ucieramy masę do jego wchłonięcia.
3. Następnie dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jogurt.
4. Foremkę keksową, wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy 3/4 ciasta.
Pozostałą część ciasta mieszamy/miksujemy z kakao i wykładamy na wierzch białego ciasta. Możemy przemieszać całość patyczkiem do szaszłyków.

Ciasto pieczemy w 190 stop przez 45-50 minut do suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy)


Polewa czekoladowa

5. Składniki na polewę czekoladowa umieszczamy w garnuszku/rondelku i zagotowujemy, lekko przestudzoną, gęstniejącą polewą, oblewamy wystudzone ciasto. Smacznego !!!




Podobne Posty

10 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych