Wilgotna Marmurkowa Babka Na Jogurcie
Dodatek jogurtu sprawia że babka jest bardzo wilgotna i długo zachowuje świeżość :)
Składniki na jedną keksówke 25 x 10 cm:
Składniki na jedną keksówke 25 x 10 cm:
- 125 g masła
- 3 jajka kl. M
- 3/4 szkl cukru
- 1 czubata szkl, mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jogurt 150 g
- 2 i 1/2 łyżeczki kakao
Polewa czekoladowa:
- 5 łyżeczek cukru
- 15 g masła
- 1 łyżka zimnego mleka
- 2 czubate łyżeczki kakao
- orzechy grubo pokrojone do posypania po wierzchu
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej !
1. Masło ucieramy na puch.
2. Następnie wbijamy jajka. Po każdym jajku ucieramy masę do jego wchłonięcia.
3. Następnie dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jogurt.
4. Foremkę keksową, wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy 3/4 ciasta.
Pozostałą część ciasta mieszamy/miksujemy z kakao i wykładamy na wierzch białego ciasta. Możemy przemieszać całość patyczkiem do szaszłyków.
Ciasto pieczemy w 190 stop przez 45-50 minut do suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy)
Polewa czekoladowa
5. Składniki na polewę czekoladowa umieszczamy w garnuszku/rondelku i zagotowujemy, lekko przestudzoną, gęstniejącą polewą, oblewamy wystudzone ciasto. Smacznego !!!
10 comments
takie babki zawsze są smaczne
OdpowiedzUsuńTo prawda :-)
UsuńUwielbiam tego typu ciasta.
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńPiękna... :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńUwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńz chęcią bym zjadła, wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam babki na jogurcie :-) są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy takie dwukolorowe babki :) U nas największą popularnością cieszy się babka gotowana marmurkowa :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.