Szpinakowe Bułeczki Żabki
Bułeczki prezentują się super na stole i na pewno dzieci też zjedzą je ze smakiem :)
Jest to też smaczny i fajny sposób na przemycenie szpinaku w jedzeniu dla dzieciaczków. Szpinak jak wiemy jest bardzo wartościowy, jeśli nie mamy możliwości użyć świeżego to śmiało możemy skorzystać z mrożonego. Mrożony szpinak jest równie wartościowy co świeży, więc dla czego by z niego nie korzystać ?
Zachęcam Was do zakupu takiego mrożonego szpinaku i abyście mieli zawsze taką paczuszkę w swojej zamrażalce i dodawali go nawet do najprostszych dań.
Składniki na około 8 bułeczek
Zaczyn:
Jest to też smaczny i fajny sposób na przemycenie szpinaku w jedzeniu dla dzieciaczków. Szpinak jak wiemy jest bardzo wartościowy, jeśli nie mamy możliwości użyć świeżego to śmiało możemy skorzystać z mrożonego. Mrożony szpinak jest równie wartościowy co świeży, więc dla czego by z niego nie korzystać ?
Zachęcam Was do zakupu takiego mrożonego szpinaku i abyście mieli zawsze taką paczuszkę w swojej zamrażalce i dodawali go nawet do najprostszych dań.
Składniki na około 8 bułeczek
Zaczyn:
- 1/2 szkl ciepłej wody
- 3/4 płaskiej łyżeczki cukru
- 50 g świeżych drożdży
Ciasto:
- 3 szkl mąki pszennej
- 3/4 płaskiej łyżeczki soli
- 200 g mrożonego szpinaku (waga mrożonego)
- około 4-5 łyżek oleju rzepakowego
- ewentualnie dwie/trzy szczypty czosnku suszonego, sproszkowanego
Do dekoracji i nadziania:
- majonez na oczy
- ogórek kiszony lub oliwki na oczy
- ser żółty, szynka, szczypiorek
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia (nie wyrośnie on za mocno ale ważne aby się porządnie zapienił i podniósł)
2. Do miski dajemy mąkę, rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak, sól i ewentualnie szczyptę czosnku suszonego. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy powoli olej.
3. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 40-60 minut.
4. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na bułeczki pamiętając aby zostawić odpowiednią ilość kuleczek na oczy.
5. Formujemy bułeczki i na końcach tych bułeczek doklejamy oczy. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
6. Wyrośnięte bułeczki, smarujemy woda i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 190 stop na 20-25 minut. Upieczone bułeczki wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
8 comments
ale śliczne!!!!
OdpowiedzUsuńDziękować :D
UsuńFantastycznie wyglądają. Idealnie dla mojego synka niejadka :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i ciesze się że się podobają :)
UsuńUrocze!!! Żabki wymiatają :D
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńAleż one cudownie wyglądają :) Nie ma to jak domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :* Tak domowe pieczywo to jest coś cudownego :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.